Magyarország

2009.01.11. 09:42

Világsztárok érkeznek Magyarországra

<p>AC/DC, Beyoncé, Ritchie Blackmore, Orchestra Baobab, Lenny Kravitz, Max Raabe &amp; Palast Orchester, Jon Lord és George Duke - csak néhány név az idei esztendő első felében Magyarországon koncertező világsztárok közül.</p>

A pop, a rock, a musical, a világzene és a dzsessz kedvelői idén nemcsak Budapesten, hanem Debrecenben is megtalálják az ízlésüknek megfelelő produkciót.

Az év legnagyobb durranása a jelek szerint az AC/DC március 23-i, budapesti fellépése lesz. Az ausztrál hard rock együttes Black Ice című lemezbemutató koncertjére két nap alatt elkelt az összes belépő, ami új kelet-európai rekord. Az AC/DC eddig egyszer, 1991-ben lépett fel Magyarországon a Monsters Of Rock turné keretében.

 

Nézze meg! AC/DC  "Rock N Roll Train"

A fővárosban az év első felében olyan pop- és rocksztárok koncerteznek, akiknek a dalai rendszeresen a slágerlisták élén állnak. A többszörös Grammy-díjas Pink március 24-én, Beyoncé április 29-én, a Depeche Mode együttes pedig június 23-án ad koncertet.

A könnyedebb műfajok kedvelői két olyan produkciót is láthatnak, amelyek a legendás ABBA zenéjén alapulnak. Február 11-én az együttes történetét mutatja be a világ legnagyobb ABBA Show-ja, amelyet eddig egymillióan táncoltak végig világszerte.

Két hónappal később, április 10-12 között pedig a Mamma Mia! című musical eredeti, angol színpadi változata érkezik Budapestre, amelyből tavaly nyáron Meryl Streep és Pierce Brosnan főszereplésével forgattak filmet.

A kemény rock és a metálzene rajongói dúskálhatnak a koncertajánlatok között. Január 26-án a Samael kezdi a sort, majd február 7-én együtt lép fel Budapesten a Children of Bodom, a Cannibal Corpse és a Diablo. Három nappal később, február 10-én a világ egyik legnagyobb hatású hard rock gitárosa, Ritchie Blackmore és zenekara, a Blackmore s Night mutatja be a Secret Voyage című új lemezét.

Február 19-én a Saxon és az Iced Earth ad közös koncertet, majd március 9-én a Soulfly, tíz nappal később a Negative, április 3-án a legendás angol The Sisters of Mercy, míg április 12-én a Hammerfall lép fel a fővárosban. Nem maradnak program nélkül a dzsessz és a világzene kedvelői sem: január 26-án az amerikai Esperanza Spalding érkezik Magyarországra, hogy kvartettje élén váltakozva játsszon akusztikus dzsesszt, bossa novát és popzenét nagybőgőn.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon koncertezik március 21-én az Orchestra Baobab. A szenegáli zenekar páratlanul ötvözi az afrikai és a kubai dallamokat, ritmusokat, a dalaik pedig 30 év után is listavezetők. Szintén a Tavaszi Fesztiválon lép fel április 2-án a Nigel Kennedy Quintet. A világ egyik legismertebb hegedűvirtuóza a dzsessz, a népzene és a világzene által inspirált utazásra hívja a közönségét.

Alig három héttel később, április 24-én pedig a Grammy-díjas Orquesta Buena Vista Social Club vérpezsdítő kubai zenéjére lehet táncolni Budapesten. Az előttünk álló félév igazi csemegéket is tartogat a zenei ínyenceknek. Jövő szombaton, január 17-én lesz a II. Nemzetközi Elvis Show Budapesten. A bulin a rock and roll királyának emlékét idézi meg a többi között a skót Rob Kingsley, az Európai Elvis Bajnokság győztese.

Valódi világsztárral találkozhat a közönség március 4-én, hiszen Jon Lord, a Deep Purple egykori billentyűse szimfonikus zenekar és rockegyüttes társaságában ad koncertet Budapesten. Március 23-án lép fel nálunk a zseniális és vicces Max Raabe & Palast Orchester.

A német előadó akkor vált nemzetközileg ismertté, amikor az 1920-30-as évek filmzenéinek stílusában, nagyzenekari kísérettel kezdte énekelni például Britney Spears, Tom Jones és a Salt n Pepa dalait. Debrecenben is erős a felhozatal az év első felében.

Február 13-án a német Kreator lép fel, amely az 1980-90-es években Európa egyik legnépszerűbb trash metal zenekarának számított. Valamivel később, április 4-én a világhírű finn Nightwish koncertezik a cívis városban, amely mesteri módon ötvözi a metált a már-már operaénekesnői hanggal. Egy hónappal később, május 4-én Jean Michel Jarre, a francia billentyűmágus különleges hang- és fényeffektusokra épülő produkciója egyesíti a klubkoncertek érzését a nagy sportcsarnokok energiájával.

Május 20-án a legtöbb Grammy-díjra jelölt dzsessz muzsikus, George Duke kápráztatja el zongoraszólóival a hallgatóságot, majd június 15-én az amerikai rock ikon, Lenny Kravitz igyekszik megismételni a tavaly nyári, fővárosi koncertje kirobbanó sikerét Debrecenben.

 

 

A Mirigy most zenél, nem autózik

Jean Michel Jarre és Lenny Kravitz a Főnixben!

Az összes jegy elkelt a budapesti AC/DC koncertre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!