Magyarország

2008.10.06. 20:03

Sorozatban leszavazta az Országgyűlés a szociális és munkaügyi minisztert

<p>A korábbi hírekkel szemben csak háromszor szavazta le hétfőn az országgyűlési többség a szociális és munkaügyi minisztert.</p>

Korábban úgy volt, hogy Szűcs Erika válaszát a fideszes Balog Zoltán interpellációjára nem fogadta el a parlament, csakúgy, mint további két fideszes és egy MDF-es kérdése kapcsán. Mint kiderült, Balog Zoltán esetében, aki arról faggatta a minisztert, hogy mit tesz a kormány a magyarországi cigányság integrációjáért - a jegyző rosszul tájékoztatta a házelnököt, arról, hogy az országgyűlés nem fogadta el a választ. A félreértés után újraszámolták a szavazatokat, és kiderült 182 igen, 171 nem és 10 tartózkodás mellett az országgyűlés végül elfogadta Szűcs Erika válaszát.

Balog Zoltán azt kérdezte, hogy mennyit fordítanak a cigányság helyzetének javítására. Utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék is a rendszert átláthatóságát kritizálta. Balog Zoltán szerint nem tisztázott annak a több mint 100 millió forintnak a sorsa, amelyet erre a célra fordítottak.
Szűcs Erika úgy fogalmazott, hogy a romaügyekben hozott intézkedések körét új alapokra kell helyezni. Elmondta, hogy létrehoznak egy monitoring bizottságot, amiben helyet akarnak biztosítani más romaszervezeteknek is. Mindenkinek van feladata, az elveket pedig erősíteni kívánják, nyugtatott meg mindenkit Szűcs Erika.

Herényi Károly (MDF) azt vetette a szakminiszter szemére, hogy a munkavállalói könyvek túlzott szigorúsága miatt ma már szüretelni sem lehet adminisztráció nélkül, mert ellenkező esetben a munkaügyi felügyelet büntetést szab ki.
A miniszter válaszában megígérte, hogy megvizsgálják a rendszer egyszerűsítését.

Zombor Gábor fideszes képviselő azt kérdezte Szűcs Erikától, hány idős ember maradt ki vagy került később idősotthonba amiatt, hogy a bentlakással kapcsolatos kérelmeket elbíráló bizottságokat késedelmesen állították fel. A miniszter válaszában azt mondta: a szociális törvény módosításának az a célja, hogy az idősek minél tovább élhessenek önállóan saját otthonukban.

Hirt Ferenc a közintézmények 2010 végéig kötelező akadálymentesítéséről kérdezte Szűcs Erikát. A fideszes politikus szerint az uniós források pályáztatási rendszere túl szigorú, a közintézmények többségének elutasítják a pályázatát. A szakminiszter válaszában elismerte, hogy nem megfelelő gyorsasággal zajlik az akadálymentesítés, azonban szerinte ez annak is köszönhető, hogy az intézmények többsége meg sem próbál pályázni.

A kisebbségi kormány fennállása óta a hétfői hárommal együtt összesen kilencedik alkalommal szavazta le a parlament egy kormánytag interpellációjára adott válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!