Magyarország

2008.10.07. 17:35

Politikai vitanap a Megegyezésről -Vezérszónoki felszólalások

<p>Az adórendszer átalakítását a munkahelyteremtést, illetve bizalom és a hitelesség helyreállítását sürgették a parlamenti pártok vezérszónokai a Megegyezés című dolgozatról tartott keddi vitanapon.</p>

Az ellenzéki pártok, továbbra sem tartják támogathatónak az abban foglalt elképzeléseket, a szocialisták pedig a Fidesz valódi programjának hiányát, illetve az ellenzéki képviselők távolmaradását is kifogásolták.

 A Fidesz és a KDNP képviselőinek távolmaradását kérte számon Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Megegyezés című programról tartott keddi parlamenti vitán (a képviselők most is kivonultak Gyurcsány Ferenc felszólalása előtt). A szocialista politikus szerint koncepciós perek világát idézi, hogy az ellenzéki politikusok bár korábban szavazást is kezdeményeztek a kormányfő elképzeléseit tartalmazó programról nem vesznek részt az erről kezdeményezett vitanapon, vagyis úgy akartak szavazni a Megegyezés című dolgozatról, hogy meg sem hallgatják Gyurcsány Ferencet. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz esetében még azt sem lehet tudni, hogy mi a párt kiindulópontja, van ugyanis a Matolcsy program, Erős Magyarország Program, illetve Orbán Viktor nyilvánosan és zárt körben elmondott - utóbb kiszivárgott megszólalásai. Amíg el nem dőlt, hogy valakinek mi a kiinduló pozíciója, úgy még nyitottnak lenni is nehéz - fogalmazott a szocialista politikus. Lendvai Ildikó egyebek mellett beszél! t arról is, hogy a gazdasági versenyképesség legnagyobb akadálya az alacsony foglalkoztatottság, de erre nem jelent megoldást önmagában a járulékcsökkentés. Az SZDSZ javaslatából a takarékosságot elfogadják, de az állam visszavonulását nem, az állami beavatkozásra ugyanis szükség lehet, amint az amerikai hitelválság kapcsán kezdett intézkedések is mutatják - mondta.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Rubovszky Kálmán (KDNP) is azzal magyarázta a szocialisták által kezdeményezett vitanapon a "viszonylagos érdektelenséget", hogy a szocialisták nem engedték meg, hogy szavazzanak a Megegyezésről. Navracsics Tibor szerint egyébként a Magyarországon jelenleg szükséges intézkedések három pontban foglalhatóak össze, ezek a gazdasági növekedés beindítása, - ezzel együtt munkahely teremetés-, a szociális egyensúly megteremtése valamint a törvény és rend megerősítése. A Fidesz frakcióvezetője ismét felidézte a különböző elemző intézetek és szakemberek Megegyezéssel kapcsolatos bírálatait és beszélt arról is, hogy szinte minden szempontból rosszabb helyzetben van az ország most, mint amikor 2002-ben átvették. A politikus szerint a világgazdaságban kialakult helyzet miatt a romló adatok közül éppen a romló gazdasági növekedés az, ami miatt a legfájóbb az a hat év "amit a szocialisták elvettek", most ugyanis nagyon nehéz lesz beindítani a növekedést.

Nem lehetséges megegyezés a Megegyezés című programról, mert bár egyetértenek jó néhány elemmel, a dolgozatban a liberálisok szerint túl sok állam és túl kevés bátorság van - mondta Kóka János, az SZDSZ vezérszónoka. Az SZDSZ szerint szabadabbá kell tenni a gazdaságot, és több pénzt kell adni a polgároknak, és szükség van arra is, hogy végre ne az állam akarjon okosabb lenni. Az SZDSZ úgy véli munkahelyteremtésben is nem az államnak, a piacnak vannak feladatai és olyan gazdaságpolitikára és adórendszerre van szükség, ami erősíti a versenyképességet és a tisztességes magatartást.

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka szerint vissza kell állítani a bizalmat, ennek elvesztése ugyanis a siker lehetőségétől fosztja meg magyar társadalmat. Az MDF frakcióvezetője az alapvető problémát abban látja, hogy a mindenkori kormányok hosszú évek óta olyan adótörvényeket fogadnak el, amiről tudják alig vagy egyáltalán nem tarthatók be, és kompenzációként hallgatólagosan megígérik nem fognak olyan szigorúan ellenőrizni. A politikus szerint szakítani kell ezzel a gyakorlattal és olyan adótörvény csomagot kell elfogadni, ami teljesíthető. Herényi Károly szerint nem lehet elvárni az emberektől a tisztességes magatartást, amíg a politikusok minden választásnál kiállnak és hazudnak a kiadásokról, éppen ezért el kell fogadni egy tisztességes párt - és kampányfinanszírozási törvényt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!