Magyarország

2008.10.19. 14:25

Orbán: Csak előrehozott választással, vagy új miniszterelnökkel kezelhető a válság

<p>Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági válságban még sürgetőbb a változás, amelyet csak egy előrehozott választással, egy új kormány felállításával, vagy egy új miniszterelnök kinevezésével lehet kezelni.</p>

A Fidesz elnöke erről a Nemzeti Fórum III. Országos Ülésén beszélt vasárnap. A Nemzeti Csúcsot zűrzavarosnak minősítette, amely szerinte csak arról szólt, hogy az elit miként mentse át hatalmát. A volt miniszterelnök népi politikát sürgetett.

Szociális piacgazdaságra van szükség az angolszász, neoliberális gazdaságpolitika helyett - mondta vasárnap Orbán Viktor, az elmúlt hetek pénzügyi világválságára reagálva. A Fidesz elnöke szerint nem a gazdasági válság és annak Magyarországra gyakorolt hatása a legaggasztóbb, hanem a vezetési válság. A volt kormányfő hozzátette: "egy olyan hajó utasai vagyunk, ahol a hajóskapitány tengeribeteg". A legénység azonban nem a hajó megmentésén, hanem a kapitány meggyógyításán fáradozik - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a vezetési válság közvetlen anyagi kárt is okoz. Az államadósság finanszírozására Magyarország 4-4,5 százalékkal magasabb kamat mellett vehet fel hitelt, mint a hasonló adottságú Csehország.

Ez a Fidesz elnöke szerint évente 400 milliárd forint veszteséget okoz a költségvetésnek. Az ellenzéki vezető újabb 200-200 milliárd forint megtakarítást vár a korrupció és az állami bürokrácia visszaszorításától. Ez utóbbival - szerinte - a következő 3 évben 7 százaléknyi többletnövekedés is elérhető.

A Fidesz elnöke elmondta: a Nemzeti Csúcson nem esett szó arról, hogy hogyan lehetne csökkenteni a pazarlást, csak arról, hogy miképp lehet még több pénzt kivenni az emberek zsebéből.

A volt kormányfő úgynevezett "népi politikát" sürgetett, ahol a válság megoldását nem arra az elitre bízzák, amely ebbe a helyzetbe sodorta az országot. Orbán Viktor az uniós források hatékonyabb felhasználása érdekében azt javasolta, hogy a kis- és középvállalkozásoknak eddig nyújtott 3,5 százalék helyett a felhasználható pénzek egyharmadát juttassák.

A Fidesz nem kíván beszállni a szocialisták "üzletébe", vagyis az újabb megszorításokba. Az ellenzéki párt elnöke szerint csak a gazdasági növekedés és a munkahelyek megvédése jelenthet kiutat. Orbán Viktor hozzátette: a kormány szembe megy a válságra adott európai válaszokkal, ahol a tehetősebb államok pénzt juttatnak a gazdaságba, míg például a portugálok adót csökkentenek.

A Fidesz elnöke vasárnapi előadásában beszélt az legfontosabb nemzeti érdekekről is. Szerinte ki kell állni a szabadság, a függetlenség és a demokrácia mellett, szociális egyensúlyt kell teremteni, a polgárok biztonságát pedig az államnak kell garantálnia. Orbán Viktor kezdeményezte egy közép-európai fejlesztési bank létrehozását és támogatta a vállalkozó magyarok értékteremtését.

  • Rendőrök vertek halálra egy férfit?
  • Elvágta a gázvezetéket és magára zárta az ajtót egy férfi
  • Megrepedt a Barátság vezeték
  • Autókereskedések a csőd szélén?
  • Bíróság elé kerül a tanárverő asszony
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!