Magyarország

2008.09.01. 14:47

Tippek a bankkártyacsalók ellen

<p>Ugrásszerűen megnőtt a bankkártyákkal való visszaélések aránya tavaly - derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből.</p>

A legnagyobb gondot a hamisított plasztikkártyák, illetve a kártyadatokkal való visszaélések okozzák. Mit tehet az ügyfél, hogy az ebből adódó kellemetlen helyzeteket elkerülje?

Bartha Lajos, az MNB igazgatója az RTL Klub Reggeli című műsorában elmondta, hogy bár az 515 milliós veszteség első hallásra soknak tűnik, ám ez egy 6500 milliárdos forgalomhoz viszonyul, ahhoz képest viszont meglehetősen alacsony. Az is igaz, hogy ugyan nőtt a visszaélések száma, ám ebből egyre kevesebb terheli az ügyfeleket. A kárt nagyrészt a kártyát kibocsátó és elfogadó bankok viselik.

Készpénzfelvételkor gyanús jel lehet, ha az automata olyan üzenetet küld, amellyel korábban máshol még nem találkoztunk, vagy olyan billentyűk szerepelnek az automatán, amelyek szokatlanok. Jellemző trükk lehet az is, hogy elreteszelik az automata kiadó nyílását, így a tranzakció lebonyolódik, ám a pénzhez nem jut hozzá az ügyfél. Sőt, olyan is van, hogy az automatába egy leolvasó előlapot tesznek a csalók, és ennek segítségével lopják el az adatokat. Természetesen a bankok odafigyelnek arra, hogy egyre kevesebb ilyen eset fordulhasson elő, de azzal, hogy Európában megnyíltak a határok, a bűnözői körök is egyre inkább vándorolnak, és Magyarországon az ilyen visszaéléseket jellemzően nem a magyar bűnözői körök követik el - mondta el Bartha Lajos.

Az interneten történő fizetéstől félnek legjobban az emberek, és ez valóban rejt magában számos kockázatot. Ugyanakkor ott vannak leginkább védve az ügyfelek a visszaélésekkel szemben, és az esetleges károkért döntően a bankokat terheli a felelősség.

Gyanús helyzet az lehet, ha a bankunktól olyan levelet kapunk, melyben azt kérik, hogy adjuk meg a PIN-kódunkat, mert például adatfrissítést szeretnének végezni. Ilyenkor minden esetben csalás van a háttérben. A bankok ugyanis, ha PIN-kódra vagy kártyaadatokra kíváncsiak, akkor személyesen lépnek kapcsolatba az ügyféllel.

Sokan vonakodnak attól is, hogy étteremben kártyával fizessenek. Bartha Lajos elmondta, hogy ilyenkor arra kell odafigyelni, hogy ne vigyék el a bankkártyánkat, hanem a fizetés az asztalnál, hordozható kártyaleolvasóval történjen.

A jogosulatlan kártyahasználattól véd meg a pénzmozgásokról érkező SMS is, hiszen megakadályozza azt, hogy az ember tudta nélkül vegyenek le pénzt a számlájáról.Sok kellemetlenségtől megóvhatja magát az ember, ha beírja a mobiltelefonjába azt a telefonszámot, ahol szükség esetén le tudja tiltani a bankkártyáját, mert így, ha bármilyen csalás történik, egyből tudjuk, kihez fordulhatunk, hol tehetünk bejelentést.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a bejelentés előtt történt káresemény maximum 45 ezer forintig terheli az ügyfelet, a veszteség fennmaradó részét a bank viseli. A kárbejelentés pillanatától pedig minden kár a bankot terheli.

Még több információ : RTLHírek

- RTLHírek -
· Veszélyben a bankkártyák
· Túl sokat fecsegünk magunkról
· Magyarország hírei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!