Magyarország

2008.08.21. 06:02

TB-akták: Van megoldás a pályakezdők számára

<p>Nyíregyháza - Az a pályakezdő is rendelkezhet érvényes társadalombiztosítással, akinek még nem sikerült elhelyezkednie. Illetékes szakemberek segítségével próbálunk tanácsot adni: mit tehetünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk?&#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/jogszabaly-a-tarsadalom-biztositasrol/cn/szon-news-km_01-20080821-091720">A TB-járulékról <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A></p>

Nyár révén megnőtt a pályakezdő munkavállalók száma. Az oktatási intézménnyel megszűnő jogviszonnyal együtt a társadalombiztosítás is érvényességét veszti. Ilyenkor az orvosnál, vagy a gyógyszertárban a számítógép piros kóddal jelzi, hogy a szolgáltatást igénybevevő fél nem fizet egészségügyi járulékot, így nincs „érvényes” társadalombiztosítása.

De mit tehetnek azok a pályakezdők, akik még nem találtak munkahelyet? Több olvasónk is jelezte, hogy nem kapott elégséges információt a pályakezdő munkakeresők lehetőségeiről. Pedig van járható út, nem is egy.

Potesnyik Friderika a Szociális Iroda csoportvezetője elmondta, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság szociális rászorultsági alapon is igényelhető.

Nem kell mást tenni, mint egy formanyomtatványt kell kitölteni a Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szociális Irodájában. Főszabályként elmondható, hogy annak az igénylőnek állapítható meg egy évre a szociális rászorultsága, akinek egyedülélőként jövedelme nem haladja meg a 42750 forintot vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem kevesebb, mint 34200 forint.

A pályakezdőknek külön a figyelmükbe ajánlják, hogy célszerű a Munkaügyi Központnál regisztráltatni magukat, ezzel is esélyt adva arra, hogy hamarabb munkát találjanak, illetve különböző programokban is bevonásra kerüljenek. Az igényléssel kapcsolatos további feltételek a csatolt jogszabályban olvashatók.

Viszont, ha valaki már későn értesült a lehetőségről annak nem maradt más, mint, hogy rendezi „a számlát”.  Mindezt megteheti az illetékes adóhivatalban. Magyar Norbert az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának sajtóreferense elmondta, hogy az egészségügyi járulék havonta 4350 forint.

Ha pedig valaki érvénytelen társadalombiztosítással vett igénybe orvosi szolgáltatást, annak díját is meg kell téríteni. Az APEH felszólító levelet küld minden érintettnek, ezután nyolc munkanapom belül van lehetőség az összeg egyenlítésére. Kiemelte, hogy céljuk ezzel nem a büntetés, hanem, hogy minél több társadalombiztosítással nem rendelkező embert vonjanak vissza a rendszerbe.

Így tehát, az a pályakezdő, aki nem jogosult szociális alapon a társadalombiztosításra nem tehet mást, mint, hogy zsebből fizeti a járulékot, addig, amíg nem talál munkát.

- K. Anita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!