Magyarország

2008.08.28. 18:35

Megadóztatnák az étkezési jegyeket is

<p>Nem csak adócsökkentés, adóemelés is szerepel a miniszterelnök tervei között. Gyurcsány Ferenc szigorítana a céges autók költségelszámolásán, az üzemanyag kivételével növelné a jövedéki adókat, és megadóztatná a többi között az étkezési jegyeket is. <A href="http://apps.haon.hu/download/haontipps/megegyezes.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/SysRes/Sites/HAON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Megegyezés</B></A> [.pdf - 446KB]</p>

Az étkezési jegy és a készpénz között az egyik legfontosabb különbség, hogy a jegyek után nem kell adót fizetni. De csak az év végéig.

„A természetbeni juttatásokra, amelyek eddig nem viselték ezt a terhet, az egészségügyi hozzájárulás 11 százalékos terhét vetjük ki” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Ezek a természetbeni juttatások az étkezési jegyek mellett a többi között az iskolakezdési támogatás, az önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás, az internet-előfizetés támogatása és az üdülési csekkek. Egy évben eddig összesen 400 ezer forintot lehetett adómenetesen fizetni a munkavállalóknak.

„Még egy ilyen plusz 11 százalékos adóteher mellett is általában kedvezőbb formát jelent, mint a teljes SZJA-val terhelt fizetés. tehát várhatóan ezek megmaradnak, esetleg nettó összegükben csökkeni fognak” – mondta Demetrovics Gergely, a KPMG Tanácsadó Kft. tanácsadója.

Ha ugyanis a munkáltató továbbra is 400 ezer forintot ad ilyen célokra, akkor abból már csak 360 ezer marad a munkavállalónál. Persze az elképzelhető, hogy a munkáltató teljesen átvállalja a terheket, ekkor viszont majd nekik kell a 400 ezer forint után 44 ezer forint adót fizetnie az államnak.

De máshol is nőnek az adóterhek. Jövőre 10 százalékkal magasabb jövedéki adót vetnek ki a cigarettára és a szeszes italokra.

Forrás: RTL Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!