Magyarország

2008.08.25. 17:13

Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előre bejelentett demonstráció során tiltakoznak az almatermesztő gazdák az alacsony felvásárlási árak ellen. <dia width="900" height="700" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben 2008.08.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fesz_lts_g_a_blok_dn_l_Szabolcs_Szatm_r_Ber/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben 2008.08.25." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-anarcs-gazda-demonstracio-alma.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-anarcs-alma-blokad.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Anarcs 2008.08.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fesz_lts_g_a_blok_dn_l_Szabolcs_Szatm_r_Ber_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Anarcs 2008.08.25." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Vásárosnamény 2008.08.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Fesz_lts_g_a_blok_dn_l_Szabolcs_Szatm_r_Ber_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Feszültség a blokádnál Szabolcs-Szatmár-Beregben - Vásárosnamény 2008.08.25." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/080825jakab_i_ps.wmv/viewer.html">Jakab István - A MAGOSZ elnöke:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/080825vnameny_Nagy_miklos_ps.wmv/viewer.html">Nagy Miklós:&#160;<IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

16:53: Naményban nem hátrálnak

Vásárosnaményban teljesen körbezárták járműveikkel a felvásárló telepet a gazdák, teherjármű sem be, sem kimenni nem tud. Több tartálykocsi az udvaron vesztegel, nem tudják elvinni a sűrítményt. Az elkeseredett gazdák a bejárat elé a földre tették több sorban az almát.

Nagy Miklós a helyi gazdakör alelnöke elmondta: a demonstráció nyolcadik órájában is elszánt a hangulat. A végsőkig kitartanak, ezt abból is látni lehet, hogy eddig kétszer voltunk egyeztető megbeszélésen az üzemben, az emberek pedig egyöntetűen úgy nyilatkoznak, hogy nem eresztünk.

Volt igény az üzem részéről, mi ebből sem engedünk, egy kapun át személykocsival tudnak ki és bejárni, de mást nem hagynak a blokádon átmenni az emberek. Célunkat el akarjuk érni, a 30 Ft-os felvásárlási ár megfelelő, de mindkét oldalnak keresnie kell a közös pontot. Varsóban a Lengyel állam a 10 EUR centes árat megajánlotta, lehet, hogy egy delegáció indul Varsóba, hogy tárgyalások útján biztosított legyen a mi megélhetésünk is.

Jakab István elmondta:

Jakab István a Magosz elnöke részletesen kifejtette, honnan indult a hétfőn kezdődött demonstráció és blokád. Elmondta: azzal kezdődött minden, amikor a felvásárlók világosan megüzenték a termelőknek, hogy 10-12 Ft-ot kínálnak az ipari almáért. Egy olyan esztendő után, mint amilyen tavaly volt, amikor szinte minden termés elveszett, de a költségek megvoltak. Idén már a meggy értékesítése sem működött, az ismert okok miatt, a megyében mintegy 2 milliárd Ft érték rohadt a fák alatt, hasonlóan járt a köszméte és a ribizli, olyan nyomott árakon ment el. A kalászosoknál ugyancsak értékesítési gondok vannak, a kukorica árgondok, értékesítési gondok vannak, miközben a költségek hihetetlen mértékben elszabadultak. Az ipari alma árának önköltségi ára alatt kevesebb mint a felét ajánlani elfogadhatatlan. A gazdák világosan fogalmaztak, először nem blokádot hirdettek, nem demonstrációt, hanem egyeztetést kezdtek az agrár tárcával, majd a feldolgozókkal, és így határozták meg azt az összeget, 30 Ft/kg, ami az önköltség körül alakul. Ezt az összeget a feldolgozók nem is igazán akarták meghallani, nem is reagáltak rá. A helyzetet jól minősíti, hogy amikor a miniszternél tárgyaltak a gazdák képviselői, a szakértők és a feldolgozó cégek, egy megyei feldolgozó cég időközben meghirdette a 15 Ft-os átvételi árat a telephelyre beszállítva. Erről azt még tudni kell, hogy nettó 10 Ft-os árnak felel meg. Ezért döntöttek a gazdák úgy hogy addig egy darabot sem adnak el, amíg nincs megállapodás. A döntés meggyorsítására nem félpályás forgalom lassító demonstrációt, hanem ha úgy tetszik, üzemi blokádot szerveztünk. Ez mindaddig fennmarad, amíg a feldolgozó ipar el nem fogadja, hogy az a minimum, hogy megállapodnak, az a minimum hogy bármilyen veszteség keletkezne a sűrítmény kapcsán, közösen viselik A ma megajánlott ár azt jelenti, hogy minden kockázat és költség a gazdáé, miközben az önköltséget sem tudja visszakapni. Hivatkoznak a lengyel példára, csakhogy Lengyelországban az ipari alma árának induló összeg 10 EUR cent, és a minősége nem mérhető a magyar almáéhoz.

 Jakab István beszélt az előzményekről: 

11:09:Anarcson elállták a felvásárló telepre vezető két utat, és ott sem ki, sem be nem mehet teherjármű. A rendőrség szóban tájékoztatta a gazdákat, hogy törvénysértés esetén fellépnek ellenük. A megye fideszes képviselői jelen vannak, és Mádi László telefonon próbálta elérni a mezőgazdasági minisztert, egyeztetés céljából.

A gazdák azt sérelmezik, hogy a felvásárló 15 Ft körüli árat kínál a gyümölcsért, beszállítással együtt, ez gyakorlatban 10 Ft-os árat jelentene, ami szerintük az önköltség felét sem éri el. Céljuk a minimum 25 Ft-os nettó felvásárlási ár kiharcolása, addig nem hátrálnak. Tavaly a fagy végzett a gyümölccsel, most pedig annyi tartalékuk sem marad, hogy jövőre az alapvető munkákat elvégezzék. Emlékeztetnek rá, hogy tavaly, amikor nem volt alma, külföldről 55 Ft-rt hozták be az importot, most ennek a felét sem kínálják a hazai zamatos termésért. Kelepcébe szorultak azok, akiknek új telepítése fordult termőre, ugyanis 6 éves fizetési moratórium után kell ilyen alacsony árból fizetni, miközben 10 éves művelési kötelezettségük van.

Jakab Imre, a MAGOSZ elnöke telefonon elérte a mezőgazdasági minisztert, kihangosított telefonon keresztül hallották a beszélgetést a demonstrálók Anarcson. Eszerint a lengyel gazdák már tíz eurocent felvásárlási árat értek el, s információink szerint miután a tulajdonnosi kör a lengyel és a magyar felvásárlóknál ugyanaz, már csak 4-5 forint az eltérés a magyar gazdák által kért felvásárlási árhoz képest. A tárgyalások elmozdultak a holtpontról.

Kapcsolódó cikkek:

  • A blokád alatt lévő cég közleménye
    Az Agrana-Juice-Magyarország Kft. ügyvezetése a 2008.08.25-től 2008.09.15-ig a Vásárosnaményi és Anarcsi telephelynél meghirdetett demonstrációval kapcsolatban az alábbi tájékoztatást teszi közzé a szállító partnerei és a nyilvánosság részére.
  • Blokád lesz, de tovább tárgyalnának Szabolcs-Szatmár-Beregben
    A gazdák tárgyalásos úton szeretnének megállapodni az ipari alma felvásárlási árában, azért arra kérjük a miniszter urat, hogy újra ültesse tárgyalóasztalhoz a termelők képviselőit és a feldolgozó üzemek tulajdonosait. A levél teljes tartalma
  • Ráharapott az almára a miniszter Nyíregyházán
    Gráf József csütörtökön Nyíregyházán hallgatta meg az akár blokádra is kész almatermesztőket. A nagy bevásárló központok és a felvásárlók és feldolgozók képviselőivel már az azt megelőző napokban egyeztetett.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!