Magyarország

2008.07.09. 17:56

Kiszolgáltatott helyzetben a rászorulók

<p>Nyíregyháza – A polgári jog, ezen belül a kötelmi jog (szerződések joga) nevezi meg az uzsorás szerződést, és annak jogkövetkezményét – erősítette meg dr. Vojsánszki Éva jogász. <dia width="900" height="700" alt="Kiszolgáltatott helyzetben a rászorulók 2008.07.09."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kiszolg_ltatott_helyzetben_a_r_szorul_k_200/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kiszolgáltatott helyzetben a rászorulók 2008.07.09." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/uzsorasok-ugyeszseg.wmv/viewer.html">Mit mond az ügyészség? <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/uzsorasok-polgarmester-erpatak-2.wmv/viewer.html">Mit mond az érpataki polgármester? <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/uzsorasok-hitel-kamat-ados-3.wmv/viewer.html"><br /> Mit mond az érintett? <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

16:15: Uzsorázás a jog határán

A Nyíregyházi rendőrkapitányság Újfehértói őrse eljárást indított önbíráskodás bűntettének megalapozott gyanújával egy érpataki hölgy ellen, aki egy másik hölgytől fenyegetéssel szerezte meg a feljelentőnek korábban adott pénzt, amit úgynevezett uzsora kamatra adott – mondta el az előzményt Fekésházi Szabolcs r. százados őrsparancsnok..

Orosz Mihály Zoltán Érpatak polgármesterével nehéz szót érteni, mert a mobiltelefonjai állandóan csörögnek. Sokan keresik és kérik a segítségét, ő pedig röviden eligazítja a gondban lévők ügyét. Épp az erdőből jött, ahol a közmunkásokat ellenőrizte.

– Miközben felkeressük a sértettet, egy helybeli mutatja azt a gépkocsit, amiben egy olyan nő várakozik, akiről azt beszélik, szintén kamatos pénzekből él. Ahogy közeledünk a sértett házához, egy ház ablakán egy fiatal férfi néz ki, ő háziőrizetben van, de más bűncselekményért, mert őt sem tudták a jogosulatlan pénzügyi tevékenysége miatt eljárás alá vonni. Az utcán apró gyermekek játszanak, egy takaros új ház előtt.

Kovács Erzsébet szabadkozik, de végül elmondja: nem tudott tovább hátrálni, ezért jelentette fel az őt fenyegető nőt. Úgy kezdődött, hogy májusban a gyermek kórházban volt, és nem tudtam máshogy bejárni hozzá, ezért kértem 20 ezer forintot, de egy nap múlva szólt, hogy duplásan kéri vissza. A következő hónapban, amikor megkaptam a családit, nem adtam meg a pénzt, úgy tett rá megint 20 ezret. Három hete hazaköltöztem, azóta kezdte mondogatni a pénzét.

Először csak 40 ezret követelt, majd egy héttel ezelőtt megint rátette a 20 ezret, akkor már 60 ezret követelt. Elkezdett fenyegetni, ahányszor az úton mentem, azt mondta, nem fogja hagyni a pénzét, kamatostól együtt kéri, különben bajok lesznek.

Pénzosztás előtt egy nappal megint szólt, hogy adjam oda mind a 60 ezret, mert bajok lesznek. Másnap, mire felmentem a faluba, már ott volt, és azzal fenyegetett, hogy meg fog bénítani hátulról a késével, úgy hogy észre sem fogom venni. Amikor a postástól felvettem a pénzt végig ott állt mögöttem, utána kikapta a pénzt a kezemből. Azt mondta, 55-öt adtam most oda neki, a maradék 5 ezerre ráteszi a kamatot és a jövő hónapban 10 ezret kell adnom.

Az újfehértói őrsparancsnok kifejti, ebben az ügyben önbíráskodás miatt tudtak eljárást indítani, mert a kölcsönadó fenyegetéssel szerezte vissza a pénzét. Jogosulatlan pénzügyi tevékenységet nem vizsgálnak, mert az ügyészség álláspontja szerint azt magánszemély nem követheti el.

A polgármester erre elmondta: az ügyészség állásfoglalásával szemben ő más hallott a PSZÁF részéről. Egy riportban elhangzottak szerint egyértelműen kifejtette a PSZÁF képviselője, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet magánszemélyek követhetik el, erre hozta példaként az egyik gyakran reklámozott céget, mert ők előre meghirdették a hitelek feltételeit, a beszedett pénzt bevallották, utána adóztak, a számviteli szabályokat betartották, noha kiugróan magas kamatot szedtek a kihelyezett hitelek után.

Az a magánszemély, aki ezt nem hivatalosan végzi, nem vallja be az adózásnál, nem is fizet utána adót, nincs házipénztára, semmilyen számviteli szabályt nem tart be, az elköveti ezt a bűntettet. Érzésem szerint ha az ügyészség is ebben a szellemben ítélné meg ezt a tevékenységet, az jobban védené a kiszolgáltatott áldozatokat, és nem megszüntetéssel polgárjogi cselekménnyé minősítené.

15:10: – A Polgári Törvénykönyv szerint: „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés).” Ez akkor is így van, ha az ügylet szóban jön létre, nem készül róla írásos megállapodás. Jellemző, hogy a sérelmet szenvedő fél olyan „kényszerhelyzetben” van, amely rászorítja őt – a számára nyilvánvalóan – hátrányos ügylet megkötésére.

Az uzsorás saját előnyére használja fel ezt a kiszolgáltatott helyzetet, lényegében visszaélésszerű magatartást tanúsít. Amennyiben hiányzik ez az elem, tehát a másik fél helyzetének kihasználása, de a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné, feltűnően nagy az értékaránytalanság (40-50%-ot elérő különbség), úgy a szerződés nem semmis, de megtámadható, mely szintén a szerződés érvénytelenségét eredményezheti.

Nincs egy olyan mérték, hogy milyen mértékű kamatkikötés, szerződéses feltétel esetén beszélhetünk uzsorás szerződésről. Például ha egy jól menő vállalkozás magas kamattal vesz fel hitelt egy másik üzletből befolyó bevétel reményében, akkor nem beszélhetünk uzsoráról.

A szerződő, sérelmet szenvedő kiszolgáltatott helyzete a vizsgálandó ezen ügyleteknél. A Ptk. szerint az ilyen szerződés semmis. Ennek megállapítását a bíróságtól lehet kérni (elvileg bárki, határidő nélkül hivatkozhat erre, gyakorlatilag csak az érdekeltek, és csak az 5 éves elévülési időn belül). A semmis szerződés érvénytelen, ami ahhoz vezet, hogy a bíróság az érvénytelenséget orvosolja, pl. azáltal, hogy az aránytalan előnyt kiküszöböli.

Három évig büntethető

Az uzsorásokkal szemben nem csak polgári jogi úton, a szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti igénnyel lehet fellépni.

Jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek számít (a Btk. 298./D § szerint), aki törvényben előírt engedély nélkül: pénzügyi szolgáltatási vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatási, befektetési szolgáltatási vagy befektetési szolgáltatási tevékenységet kiegészítő szolgáltatási, árutőzsdei szolgáltatási, befektetési alapkezelési, kockázati tőkealap-kezelési, tőzsdei, elszámolóházi, központi értéktári vagy központi szerződő fél, biztosítási, viszontbiztosítási vagy független biztosításközvetítési, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, magán-nyugdíjpénztári vagy foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatási tevékenységet végez, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Megkérdeztük: Ön kockázatosnak tartja az uzsorakölcsönt?

Horváth Zoltán, Székely
Ez nem lehet megoldás, mert még szegényebbé teszi az embert. Ha egyszer belemegy valaki, már nem mászik ki belőle. Az jár jól, aki nem szorul rá.
Habdák Györgyné, Nyíregyháza
Nem volt rá szükségünk, ne is legyen! Sajnálom azokat, akik ilyen kétségbeejtő helyzetbe kerülnek, de ez a világ, sajnos, a pénzről szól.
Póta József, Nyíregyháza
Uzsoráshoz azok fordulnak, akiknek a bankok nem adnak hitelt. Egyes pénzintézetek mellesleg hasonló kamatot számolnak fel.
Horváth Zoltánné, Székely
Veszélyesnek tartom az uzsorakölcsönt, főleg manapság, amikor örül az ember, ha egyik hónapról a másikra megél.
Habdák György, Nyíregyháza
Két gyereket neveltünk fel hitel nélkül, mivel a bankok dupláját kérik vissza a kölcsönnek. Aki uzsoráshoz fordul, nincs tisztában a következményekkel.

Kapcsolódó cikkek:

- Dankó Mihály, Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!