Magyarország

2008.07.08. 12:53

A melegfelvonulást megzavarók gyorsított pere - a tojásdobáló megbánta

<p>Megbánta, hogy toljást dobott a meleg tüntetőkre az egyik férfi, akinek tárgyalása kedden reggel kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.</p>

A tojásdobálásért 66 ezer forint

A szombati melegfelvonulás résztvevőit tojással megdobálók és emiatt őrizetbe vettek közül egy férfi ellen megszüntette az eljárást a bíróság, a másik férfit 66 ezer forint bírságra büntette. A határozatok jogerősek, azok ellen fellebbezni nem lehet.

Kedden reggel gyorsított eljárásban kedődött a per a bíróságon annak a hét embernek az ügyében, akiket szombaton, a Meleg Büszkeség Menetének napján fogtak el a rendőrök. A tárgyalások két teremben párhuzamosan zajlanak.

A szombati meleg-felvonulás napján 57 ellentüntetőt, zavargót állított elő a rendőrség. Heten közülük őrizetbe is kerültek, garázdaság gyanújával.


Hozzátette azonban: az interneten azt olvasta, hogy az ügyészi állásfoglalás szerint az élemiszerrel való dobálás nem bűncslekmény és szabálysértésként sem büntethető. Kedden reggel gyorsított eljárásban kedődött a per a bíróságon annak a hét embernek az ügyében, akiket szombaton, a Meleg Büszkeség Menetének napján fogtak el a rendőrök. A tárgyalások két teremben párhuzamosan zajlanak.

A szombati meleg-felvonulás napján 57 ellentüntetőt, zavargót állított elő a rendőrség. Heten közülük őrizetbe is kerültek, garázdaság gyanújával. A többieket elengedték, köztük azt a hat embert is, akiket egyelőre magánlaksértéssel gyanúsítanak, mivel a tulajdonos tudta nélkül tartózkodtak a felvonulás előtt egy Andrássy úti lakásban. A lakásban vegyszereket, savat, különböző folyadékkal töltött tojásokat találtak. A fiatalok azt mondták, a felvonulókat akarták megdobálni. A vegyszereket egyébként szakértő vizsgálja, a vizsgálati eredmények tükrében változhat a gyanúsítás is.

A tojást dobáló férfi ügyvédje azt mondta a tárgyaláson: a felvonulást elvileg a büszkeség és a méltóság jegyében rendezik, ám erről szerinte szó sincs. Az emberek egy széles tömegét a felvonulás megbotránkoztatja, ez pedig jogilag a garázdaság fogalmát is kimeríti - mondta. Megemlítette Demszky Gábor március 15-i ügyét, akit annak idején szintén tojással dobáltak meg, akkor sem ítéltek el senkit az ügyben. A melegeknek számos olyan intézménye van, ahol a hajlamaikat kiélhetik, tudomásul kell venniük, hogy a társadalom széles rétegét zavarja, korra és nemre való tekintet nélkül - mondta az ügyvéd, aki a tárgyaláson hangsúlyozta, a rendőrség csupán előállításra készült, az őrizetbe vételről szerinte felsőbb utasításra döntöttek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!