Magyarország

2008.06.04. 18:28

Ötvenforintos rémhírek röpködnek a meggyek körül

<p>Feszült várakozással tekintenek a napokon belül kezdődő meggyszezon elé a termelők. A szép virágzás ellenére gyér volt a termékenyülés, és kevés életképes terméskezdemény maradt a gyümölcsfákon. &#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/meggy-vagy-marad-a-fan-a-termes/cn/szon-news-km_01-20080604-052507"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

18:15: Az ár még nem dőlt el

Nincs hivatalos kimutatás róla, de egyes becslések szerint Magyarországon 20-30 millió üveg befőtt áll a raktárakban. Hogy ebből mennyi a már lekötött, vagyis megvásárolt és mennyi a szabad árukészlet, azt szintén nem lehet pontosan tudni.

Mi saját értékesítésre gyártunk, és a tavalyi készleteinket sikerült értékesíteni, az idei felvásárlási tételekről és árakról pedig jelenleg is tárgyalunk, egy-egy tételről az aktuális piaci helyzet függvényében kötünk szerződést. Az elmúlt években stabil beszállítói körünk alakult ki, TÉSZ-ektől illetve integrátoroktól vásároljuk nagyobb tételben a meggyet, s kölcsönös bizalmi viszonyban állunk, korrekt az üzleti kapcsolatunk. Az országban Szigetvártól Érdig több konzervgyár is dolgoz fel meggyet, ezek a cégek megyénkből vásárolnak meggyet és egyéb gyümölcsöt – értékelt Papp Ferenc, a tyukodi Szatmár Konzervgyár Kft. termelési igazgatója.

17:30: Meg(g)y vagy marad a fán a termés?

Árletörés, árkartell, a termelők kijátszása – ilyen véleményeket fogalmaznak meg azok a meggytermesztők, akik 50-60 forint körüli felvásárlási árakról hallanak a szezonkezdet előtt, s a háttérben titkos nagykereskedői alkut vélnek felfedezni. Nem tudják mással magyarázni ezt az elfogadhatatlanul alacsony összeget – amennyiben tényleg ennyit kapnának, mert ennek közel duplájáról is elhangzanak vélemények.

A magasabb árakért kiáltó termelői érvelések szerint az első becslésekkel szemben jóval kevesebb termés várható, s mivel a tavalyi katasztrofális fagykár miatt az elmúlt évben sem volt gyümölcs, a feldolgozott meggykészletek elfogytak a piacról. Az ezzel ellentétes híreszteléseket tudatos feldolgozói taktikázásnak tartják a gazdálkodók, akik januárban próbavásárlást is tartottak, eladó árut keresve a nagyobb konzervgyáraknál, de nem találtak.

Még mindig tárgyalnak

– A rossz termékenyülés után a monilia is komoly károkat okozott a gyümölcsösökben, különösen az összes termés közel felét adó házikertekben, de nagyüzemi viszonyok mellett is próbára tette a növényvédősök tudását a kórokozó. Nem lesz annyi termés, mint tavaly előtt volt, mert tavaly gyakorlatilag semmi sem termett.

A meggykészletek kiürültek, de a nagy rivális lengyeleknél maradt áru, nem tudni pontosan, mennyi, ám ez is versenytényező a piacon. Szóbeszéd szintjén hallottam a 40-60 forintos árról, de ennyiért fán marad a termés, hiszen a napszámosok is 40-45 forintért szedik le a meggy kilóját, s akkor nem beszéltünk az egész évi művelés költségeiről – utal a jövedelmezőség feszültségeire dr. SzabóTibor, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. tudományos főmunkatársa.

– Folyamatosan tárgyalunk a vevőinkkel, s bár a szerződéseket az utolsó pillanatokban írjuk alá, azt elmondhatom: a jövő héten kezdjük az átvételt a korai meggy ás cseresznye fajtákkal 150 forint körüli árakon. A jelenlegi egyeztetések alapján úgy vélem, hogy a főszezon alatt 80-100 forintos felvásárlási árra számíthatnak a termelők – osztja meg tapasztalatait a nyíregyházi Varker 98 Kft. ügyvezető igazgatója, Varga László.

A belföldre és külföldre egyaránt szállító cég vezetője egyetért a közepes termésről és a növényvédelmi problémákról szóló információkkal, de szakmailag megalapozatlan szóbeszédnek tartja az 50-60 forintos felvásárlási ár hírét. Azt is leszögezi: az ár kérdésében a gyümölcs minősége valamint a lengyel és a német meggytermés lesz a döntő.

15:50: A hangulat kimondottan puskaporossá vált az előzetesen – igaz, csupán szóbeszéd szintjén! – felröppent hírek hallatán. Egyes források ugyanis 50-60 forintos felvásárlási árakra hivatkoznak, ennyiért viszont nem érné meg leszedni a termést. Más, mérvadó vélemények szerint viszont legalább 80-100 forint közötti ár várható, de ez még mindig messze elmarad a remélt összegtől.

– Az ország összes meggytermésének mintegy harmadát szedik le megyénkben, így a termelők és családtagjaik mellett a napszámosok, kereskedők és feldolgozók széles köre közüggyé emeli az árkérdést. A termés kevesebb lesz, mint amennyire bárki is gondolt: a tavaszi fagyos időszakot hosszú szárazság követte, s a szép virágzás ellenére gyér volt a termékenyülés, és kevés életképes terméskezdemény maradt a gyümölcsfákon. Közepes termés várható – tájékoztatta lapunkat dr. Szabó Tibor, az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. tudományos főmunkatársa.

Délen kezdik a szezont

– Hivatalos információ még nincs a meggy felvásárlási áráról, a majdani árakat mindig a pillanatnyi piaci viszonyokhoz igazítjuk. A szezon Dél-, illetve Közép-Magyarországon, Kecskemét környékén kezdődik el, az ottani árszínvonal tükrében alakítjuk mi is a felvásárlási árainkat. A termelés önköltsége változó, de kb. 50 forint körül mozog, vagyis ennyinél még semmit kerestek a termelők, ezt saját termelői gyakorlatom alapján is állítom – mondta el lapunknak ifj. Szabó Tibor, az újfehértói Szikes-Rét Kft. ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!