Magyarország

2008.06.18. 14:39

Százas gazdaglista: 5 milliárd a beugró

<p>Demján Sándor és Csányi Sándor nem csak a leggazdagabbak listáját vezetik, de a legnépszerűbb hazai milliárdosoknak is ők számítanak.</p>

Idén már csak 5 milliárd forint feletti vagyonnal lehetett bekerülni a 100 leggazdagabb magyar közé.

A Napi Gazdaság csütörtökön megjelenő kiadványából kiderül, hogy a pénzügyi befektetések, a kereskedelem, az informatika, de elsősorban az ingatlanbefektetések hozzák a legtöbb pénzt manapság.

A lista élén már második éve Demján Sándor áll, aki egy év alatt újabb 40 milliárd forinttal növelte vagyonát. Mindez a TriGránit egyre nagyobb mértékű kelet-európai és oroszországi fejlesztéseiből jött össze. A nagyvállalkozót még az Egyesült Államokból kiindult másodlagos jelzálogpiaci (subprime) válság sem érintette jelentősen. Összvagyonát 300 milliárd forintra becsülik.

Az OTP vezérének már nagyobb veszteséget okozott a pénzpiacokat is megrengető válság. Csányi Sándor azonban még ezzel együtt is 20 milliárd forinttal gazdagodott egy év alatt, 160 milliárdosra növelve bankszámláját. A bankvezér ezzel a teljesítménnyel a második helyen szerepel a 100 leggazdagabb listáján.

Harmadik helyen Várszegi Gábor áll, ám a kiadvány szerint a Fotex-vezér 2007-ben nem növelte vagyonát: továbbra is 90 milliárdja lehet a becslések szerint.

Az MSZP-közelinek nevezett Leisztinger Tamás cégei 11 milliárdos bevételt hoztak tavaly. Az ingatlanfejlesztések mellett jól jövedelmezett a Forrás NyRt. is. Teljes vagyonát 81 milliárdosra teszik.

Bige László 21 milliárdot keresett 2007-ben az agráriumban. A mezőgazdasági árak megugrásával jelentősen drágult a műtrágya is. A vállalkozó vagyonát 65 milliárdosra becsülik.

Az első tíz közé küzdötte fel magát Kovács Gábor. A műgyűjteményéről és a Kogart Galériáról ismert üzletember az egykori Sasad téesz ingatlanvagyonát értékesítette nemrég, amellyel együtt 19 milliárddal nőtt a vagyona 2007-ben. A kiadvány szerint összesen 40 milliárdja van.

Fotók: Zoom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!