Magyarország

2008.06.15. 22:37

Szórólapozás a szmogban: a diákok felét feketén alkalmazzák

<p>Elkezdődőtt a vakáció - és elkezdődött a szórólaposztó-szezon is. Sok fiatal több órát tölt a szmogban, autók között.</p>

A rendőrség tavaly már megígérte, hogy szigorúan fellépnek a kereszteződésekben dolgozók ellen, de a tapasztalatok szerint ez nem vezetett sok eredményre. Ráadásul a diákok felét feketén alkalmazzák, úgyhogy gyakran azt sem tudják a hatóságok, hogy kit lehetne megbüntetni - számolt be az RTL Klub Híradója.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) tapaszatalatai szerint az állásközvetítők ezeket a veszélyes munkákat leginkább csak a fiataloknak ajánlják - akik nem is tudják, hogy a KRESZ szerint ez tilos. A diákok sajnos nem tudják kellő határozottsággal képviselni az érdekeiket, ezért bizopny előfordul, hogy a munkáltatójuk ezzel visszaél, és szabálytalanul foglalkoztatja őket - mondta Gedeon András, az OMMF szóvivője.

A munkavédelmi felügyelet szerint egyébként van némi előrelépés: a diákok zöme ugyanis már hord láthatósági mellényt, így az autósok könnyebben észreveszik őket. A felügyelet azt ígéri, idén újabb ellenőrzések lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!