Magyarország

2008.06.06. 17:53

Polgári engedetlenségre készülnek Csornán

<p>Csorna - A Győr-Moson-Sopron megyei városban élők a településen áthaladó óriási teherautó forgalmat elégelték meg.</p>

Azt mondják, ha rövid időn belül nem javul a helyzet, akkor le fogják zárni a 85-ös és 86-os főutak városi közös szakaszát. Hivatalos adatok szerint Csorna a legforgalmasabb vidéki város az országban, ennek ellenére a megoldást jelentő elkerülő út építése évek óta csúszik. A helyiek azt szeretnék elérni, hogy a lehető leghamarabb megépüljön az út, jelenleg ugyanis 2013-ra ígérik az elkerülőt.

Két főútvonal, a 85-ös és a 86-os halad közös nyomvonalon a településen keresztül, így naponta 20 ezer jármű, köztük 5 ezer kamion dübörög keresztül a belvároson. Ezzel Csorna az ország legforgalmasabb vidéki városa. A legutolsó, 2007-es mérések szerint a zaj - és levegőszennyezés mértéke is meghaladja az egészségügyi határértéket. A megoldást az elkerülő út jelentené, ezt akarják elérni már évek óta a helyiek.

Turi György a település polgármestere a Független Hírügynökségnek elmondta: amennyiben hamarosan nem történik javulás, akkor polgári engedetlenséghez folyamodnak és akár már nyáron lezárhatják a városon áthaladó főutakat.

A Csornát elkerülő utat már régóta tervezik, a nyomvonalát már többször megváltoztatták. Az elkerülő út új nyomvonaláról csütörtökön született megállapodás, így még az előkészítő munka sem kezdődhetett el. A csornaiaknak a jelenlegi tervek szerint még 5 évig legalább tűrniük kell a városon áthaladó óriási forgalmat, az elkerülő út ugyanis leghamarabb 2013-ra készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!