Magyarország

2008.06.30. 06:59

Magyar Gárda - folytatódik a per

<p>Folytatódik hétfőn a Magyar Gárda feloszlatására indított polgári per. A Fővárosi Bíróságon zajló tárgyalásra a korábbi, két tárgyalási naphoz hasonlóan hétfőn is csak fokozott biztonsági intézkedések mellett, előzetes regisztráció alapján lehet belépni.</p>

Erre az első tárgyaláson tapasztalt érdeklődés és az akkor kialakult tömegjelenetek elkerülése miatt van szükség. A Magyar Gárda ellen a Fővárosi Főügyészség indított polgári pert és azt szeretnék elérni hogy a bíróság oszlassa fel az egyesületet.

A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte korábban a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük a szervezet tevékenysége ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek 2007. december 9-én.

Március 12-én tartották az első tárgyalást, akkor is nagy volt az érdeklődés, sokan akkor sem jutottak be a tárgyalóterembe. Tömegjelenetek voltak a folyosón, többen pedig azt állították, hogy gárda tagjai igazoltatták a tárgyalásra érkezőket.

A második tárgyalási nap előtt már előzetesen regisztráltatniuk kellett magukat az újságíróknak és a látogatóknak, csak így engedték be őket. A második tárgyalás május 19-én volt, összeírták a peres feleket, ugyanis a Fővárosi Főügyészség mellett úgynevezett felperesi beavatkozó lett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!