Magyarország

2008.06.22. 12:35

Kormanyszovivo.hu: nem volt pályázat

<p>Budapest - Nem volt külön pályázat a kormanyszovivo.hu internetes portál megrendelésére, amelyet 200 millió forintért szerzett be a kormány, s az informatikai szakma véleménye szerint ennek töredékéért is sokkal jobb minőségben lehetett volna elkészíttetni - derül ki a Vasárnap Reggel írásából.</p>

12:30: A kormány szerint nem luxusportál a kormanyszovivo.hu

A 200 millió forint nem egyedül a kormanyszovivo.hu portálra kellett, hanem két internetes oldalra, és - törvényi előírás miatt - ezek tartalékrendszerére. Mindezeken túl egy összetett informatikai rendszert és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat vásárolták meg közbeszerzési eljárásban, amelyben a legalacsonyabb ár volt a döntő szempont - reagált a Pettkó András MDF-képviselő vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottakra a Kormányszóvivői Iroda.

Pettkó András szerint az élő internetes közvetítést is lehetővé tevő honlap létrehozása legfeljebb néhány tízmillió forint, ezért részletes választ vár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, miért pazarolják az adóforintokat.

A Kormányszóvivői Iroda hangsúlyozza, hogy törvény írja elő az ilyen értékű kormányzati beszerzések lebonyolítását. Kötelező keretjelleggel meghirdetni a vásárlásokat, és utána az egyes áruk, szolgáltatások már csak attól rendelhetők meg, aki azt megnyerte. Így előfordulhat, hogy egyes részelemek olcsóbbak lennének másutt.

A Miniszterelnöki Hivatal 2007 májusában írta ki a tendert nagy teljesítményű számítógép- és tárolórendszerek szállítására és kapcsolódó szolgáltatásokra az összes minisztérium és háttérintézményei számára. Ennek egyik eleme a kormányszóvivői oldal, amelynek célja az, hogy a sajtó számára - regisztráció után - zárt felületen lehetővé tegyék a tájékoztatók élő internetes követését és kérdések feltételét írásban chatelésszerűen.

Cél volt még archívumban elérhetővé tenni a különféle tartalmakat. Az MDF kifogásolja, hogy ezt nem kaphatják meg egyszerű állampolgárok. A számítások azt mutatták, hogy ez egymagában többmilliárdos beruházást igényelt volna a szükséges óriási kapacitás miatt - érvel a szóvivői iroda.

Ezért a sajto.kormanyszovivo.hu mellett létrehozták a kormanyszovivo.hu-t is, amely a nagyközönség számára szűkített terjedelemben teszi elérhetővé a különféle tartalmakat. Ráadásul törvényi előírás miatt a kormányzati rendszerekből - a biztonságos működés érdekében - mindig kettőt kell rendelni - emeli ki a válasz.

A szerverek, adattároló egységek és a kapcsolódó szolgáltatások ára bruttó 80 millió forint, a rendszer tervezése, integrációja, a folyamatkialakítás, szabályozás, adatfeltöltés, oktatás és a szolgáltatások bruttó 100 millió forintba kerülnek, a szoftverek bruttó 19,2 milliót tesznek ki, ezekből adódik a közel bruttó 200 millió forint.

A gépi eszközök kerettenderét a Synergon és a HP Magyarország nyerte el, a szoftverek szállítója a Synergon, a Digital Natives és a Szoftver ABC. A rendszert a kormányzati gerinchálózatot is üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. tartja fenn - tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda a Független Hírügynökséget.

11:00: Az MDF a kormányszóvivői portálról kérdezi a miniszterelnököt

Derüljön ki az igazság a kormányszóvivői internetes portál ügyében - követeli az MDF, amelynek egyik parlamenti képviselője vasárnap levelet ír Gyurcsány Ferencnek.

Pettkó András azt kérdezi a miniszterelnöktől, hogy kinek és miért fizették ki a 200 millió forintot a létrehozásra. A luxusportál árának legfeljebb negyedéért ennél sokkal színvonalasabb internetes oldalt lehet készíteni - mondta vasárnap a Miniszterelnöki Hivatal előtti sajtótájékoztatóján.

Pettkó András szerint mesebeszéd, hogy az élő, interneten is követhető sajtótájékoztatók - amivel megindokolták a kormanyszovivo.hu szükségességét - miatt van szükség egy ilyen horribilis összegű beruházásra, mert manapság már minden ingyenes tárhelyszolgáltató alkalmas erre, ráadásul nem is működik az élő közvetítés.

Akkor lenne értelme az oldalnak, ha webkamera segítségével vidéki újságírók bekapcsolódhatnának a kormányszóvivői tájékoztatókba, de ez sem kerülne 200 millióba - mondta a képviselő.

Azért is tartják pazarlásnak ezt az összeget, mert sok ingyenes szoftver található az oldalon, amelyről ráadásul csak regisztrált újságírók tölthetik le az anyagokat, holott erre mindenkinek meg kellene adni a jogot. Jelenlegi szolgáltatásaival már a meglévő magyarorszag.hu kormányzati portál is alkalmas lenne a kormányszóvivői oldal működtetésére - mondta Pettkó András.

8:30: A Kormányszóvivői Iroda tavaly pályázatot írt ki számítógépes eszközök beszerzésére 15 milliárd forint értékben. Ez alapján kötöttek 47 keretszerződést számítástechnikai cégekkel, amelyek katalógusokat nyújtottak be, s ebből már újabb pályázat nélkül az állam szabadon válogathatott.

A kormányszóvivői portált is így rendelték meg a Synergontól és a HP Magyarországtól, az adott katalógusból a legolcsóbban - a Kormányszóvivői iroda szerint. A lap azonban azt írja, hogy a hivatkozott kormányrendelet nem írja elő a legalacsonyabb árat. Informatikusok szerint pedig a 200 millió forint töredékéért is jobb minőségű portál állítható elő.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!