Magyarország

2008.06.30. 23:40

Folytatódik a postai kézbesítők sztrájkja

<p>Csütörtökig biztosan folytatódik a postai kézbesítők sztrájkja, nem sikerült ugyanis hétfőn megállapodásra jutni a munkáltatóval. Legközelebb csütörtökön ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.</p>

A kézbesítők hétfőtől hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, ami tulajdonképpen korlátozott munkavégzést jelent. Azaz a leveleket, küldeményeket, utalványokat és a nyugdíjakat kiviszik, de értékesítési, ajánlási és címközvetítési feladatokat nem végeznek. Azaz nem kínálnak majd az ügyfeleknek sorsjegyet vagy például biztosítást. Éppen azt akarják elérni, hogy ez utóbbi ne is legyen kötelező az érintett postai dolgozóknak.

Bár hétfőn tárgyaltak a sztrájkot szervező szakszervezetek a munkáltatóval, egyezségre nem jutottak. Csütörtökön ülnek ismét tárgyalóasztalhoz, addig tehát biztosan folytatják a munkabeszüntetést úgy, mint eddig - mondta el a Független Hírügynökségnek Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke.
Hozzátette: adataik szerint hétfőn országszerte több ezren voltak, akik csatlakoztak a sztrájkhoz. Közülük azonban csak 36-an jelezték ezt a munkáltatónak, a többiek éltek azzal a jogukkal, hogy erről nem nyilatkoztak

Az érdekvédelmi vezető szerint egyébként a sztrájk miatt több jogsértés is érte a dolgozókat. Volt például egy dolgozó, aki bár nem az érintett munkakörben dolgozott, szolidáris volt, ezért megtiltották neki hétfőre a munkát.

A Magyar Posta szóvivője korábban azt mondta, hogy az értékesítést nem tudják elhagyni, mert csak a csekkfeladásból és levelek, csomagok kézbesítéséből nem lenne elég bevétele a Postának. A társaság most nyereséges, az értékesítés leállításával viszont már az adott évben veszteséges lenne - tette hozzá.

  • Kedden nincs ügyintézés– zárva lesznek a hivatalok
  • Folytatódik a gárda pere
  • Magyarországi híreink
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!