Magyarország

2008.06.23. 07:13

Erős UV-B sugárzás és kánikula várható

<p>Az ideig év eddigi legnagyobb UV-B sugárzást várja a meteorológiai szolgálat hétfőre.</p>

A sugárzási index 8,1-es értéke már olyan extrém sugárzásra utal, ahol normál bőrtípus esetében már 15 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Délelőtt 11 órától délután háromig kell különösen figyelni a leégésre. De nem csak arra, ugyanis az UV-B sugárzás akár bőrrákot is okozhat. Véber István, meteorológus szerint, ha mindenképp a napon kell tartózkodni ezekben az időszakokban, akkor ajánlott valamilyen fényvédőkrémet használni. Annak, aki éppen nem strandon van, a meteorológus azt javasolja, hogy könnyű, de hosszú ujjú és hosszú szárú ruhadarabokkal védje a testét.

Véber István hozzátette: leégni nem csak kánikulában lehet, hiszen, akár 25 fokos hőmérsékletben is lehet nagyon tiszta az idő és ekkor is sokat, és hosszan süt a nap.

Az erős leégés mellett ráadásul a napszúrás is veszélyes: a fejfájással, hányingerrel vagy hányással, lázzal járó betegséget lázcsillapítóval lehet kezelni, pótolni kell a folyadékot, és a beteg mindenképpen maradjon hűvös szobában.

Forrás: Inforádió/Független Hírügynökség.

Az OMSZ sajtóközleménye

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat - sajtóközleményben történő visszavonásig - megerősíti, hogy ma 8,1-es extrém, a következő napokban is magas 7,5-ös – 8-as értékhez közeli, nagyon erős kategóriájú UV-B sugárzás várható.

Normál bőrtípusnál már 15 - 17 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Felhívják a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre!

Amennyiben lehetséges napközben 11.00 és 15.00 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet.

Viseljenek kalapot és UV szűrős napszemüveget!

A melegben fogyasszanak sok folyadékot és a gyermekeket különösen óvják a káros sugárzástól.   

 

· Ha nyár, akkor bikini!
· Sztárok bikiniben  Bikinis sztárok 2008.05.13.
· A 10 legszexisebb bikinis celeb A 10 legszexisebb bikinis celeb 2008.05.27.
· Kelly Brook szexi bikiniben  Kelly Brook a legszexisebb bikinis bombázó 2008.05.21.
· Óvatosan a napozással

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!