Magyarország

2008.06.12. 06:03

Az ír gázolóval szemben nincs eszköz

<p>Az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározat jelenlegi formájában nem szolgálja kellőképpen az uniós polgárok jogbiztonságát. Így értékelte szerdán Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője az azonnali kérdésére adott Bizottsági választ.<BR /></p>

Herczog Edit áprilisban azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a Magyarországon halálos balesetet okozó ír férfiéhez hasonló eset.

Az ír állampolgárságú Ciaran Tobin azért nem kezdte meg jogerősen kiszabott hároméves börtönbüntetésének letöltését, mert a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsot az ír bíróság másodfokon jogerősen elutasította. A képviselő azt kérte, hogy a Bizottság vizsgálja felül a kerethatározat végrehajtásának jelenlegi gyakorlatát.

Jacques Barrot, az EU igazságügyi biztosa válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri az elfogatóparancs végrehajtását, de egyéb eszköz nem áll rendelkezésére. Ahogy a biztos fogalmazott: "a Bizottság nincs abban a helyzetben, hogy valamely tagállam ellen jogsértési eljárást kezdeményezzen, még akkor sem, ha a nyomonkövetési és értékelési eljárások során azt tapasztalja, hogy egy tagállam nem hajtotta végre szabályszerűen a kerethatározatot".

Nézze meg a videót is!

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!