Magyarország

2008.06.22. 20:29

Az önkormányzatok tiltakoznak a kamionstop enyhítése ellen

<p>Enyhítene a nyári kamionstop szigorán a kormány. A most érvényben lévő szabályokkal szemben szombat délelőttönként is közlekedhetnének a hét és fél tonnánál nehezebb járművek.</p>

A fuvarozók támogatják az elképzelést, több önkormányzat viszont tiltakozik ellene.

Vasárnap tucatnyi kamion vesztegelt egy rédicsi parkolóban, néhány kilométerre a szlovén határtól. A sofőrök a kamionstop végét várták. A kényszerpihenő szombaton reggel 8 órakor kezdődött, és vasárnap este 10-kor ér véget. Ez már évek óta így van, most viszont enyhítene a szigoron a kormány: a kamionstopot szombat délután három órától rendelnék el és csak július elseje után.

"Nagyon örülnék neki, mert sok ez a várakozás, főleg ilyen melegben. Értelmét nem látom, különösen ott, ahol autópálya van" - mondta a Független Hírügynökségnek Gulyás Lajos kamionsofőr, aki az Alföldről Portugáliába tart.

A sofőrök és a fuvarozó cégek örülnének, a forgalmas utak mellett élő emberek viszont nem. Zalabaksán például rendszeresen panaszkodnak a helybeliek a zaj, a por és az állandó balesetveszély miatt. Most az eddig nyugodt szombat délelőttjeiket is féltik.

Biztos, hogy nagyon nagy felzúdulást fog kelteni a helyiek körében a szigor enyhítése, tekintettel arra, hogy a hétvégék voltak azok az időszakok, amikor egy kicsit enyhült az a szorítás, amit ez az óriási forgalom jelent nekünk - mondta Pácsonyi Imre polgármester.

Zalabaksán már azt is kiszámolták, hogy a nyári kamionstopra vonatkozó szabályok tervezett módosítása az idén csaknem 80 órányi pihenési lehetőségtől fosztaná meg a település lakóit.

A kamionstop szigorának enyhítése ellen egyébként nem csak Zala megyei településeken tiltakoznak. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy néhány vasi faluban úttorlaszos demonstrációkra készülnek a helybeliek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!