Magyarország

2008.06.15. 15:08

A gázszámla ötöde megspórolható utólagos szigeteléssel

<p>Idén is meghirdette utólagos nyílászáró szigetelési programját az Ökoszolgálat Alapítvány. Az otthon, saját kezűleg is elvégezhető munkával és a környezetet is kímélő megoldással az éves fűtésszámla 20 százalékát is meg lehet spórolni.</p>

Az Ökoszolgálat Alapítvány két és fél éve indította útjára az utólagos nyílászáró szigetelési programot, ami egyre népszerűbb. A program lényege, hogy az érdeklődők a fakeretes ablakok szigeteléséhez szükséges gépet kikölcsönözhetik a környezetvédelmi szervezettől, majd egy oktatófilm útmutatásai alapján akár egyetlen délután alatt elvégezhetik az egyszerű munkát a saját lakásukban.

Tavaly már több százan keresték fel a civil szervezetet, és végül 120-150 otthon kapott új szigetelést - mondta a Független Hírügynökségnek Bóbis Ildikó, az Ökoszolgálat Alapítvány környezetvédelmi tanácsadója.

A résztvevők a programmal kétféle módon is lefaraghatnak a kiadásaikból. Egyrészt mivel maguk végzik el a munkát, nem kell szigeteléssel foglalkozó vállalkozásokra költeniük. Másrészt pedig az energiahatékony megoldásnak köszönhetően az őszi-téli hónapokban már érezhetően jelentkezik az eredmény a fűtésszámlákon is. A megfelelő szigeteléssel az energia 15-20 százaléka marad a lakásban, vagyis ennyivel kevesebbet kell fűtésre költeni. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 60 négyzetméteres, 250-270 centiméter belmagasságú lakásban, ahol mondjuk havonta 15 000 forint a téli fűtésszámla, a nyílászárók szigetelésének köszönhetően akár havi 3000 forint is megspórolható.

Az Ökoszolgálat Alapítvány honlapján (www.okoszolgalat.hu), a "Szigetelés" menüpontban lehet megnézni az utólagos nyílászáró program részleteit. A szervezet a budapestieknek és a Pest megyében élőknek tud segíteni, de vannak partnereik Veszprémben, Nyíregyházán, Esztergomban, Szegeden és Székesfehérváron is. Aki azt szeretné megtudni, hogy van-e a az ő településén vagy a közelben másik város, ahol igénybe veheti a programot, hétköznap munkaidőben felhívhatja az Ökoszolgálat Alapítvány számát ( 06-1/ 311-7855), ahol segítenek az eligazodásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!