Magyarország

2008.05.13. 10:31

Rekordmagasságban a pesszimizmus

<p>Budapest - Tizenkét éve - amióta a GKI Gazdaságkutató Zrt. méri - soha nem volt akkora a gazdasággal kapcsolatos pesszimizmus az országban, mint 2008 áprilisában - derül ki a GKI-nak az Európai Unió támogatásával készült konjunktúra-indexéből.</p>

Mind az összesített mutató, mind a lakossági bizalom abszolút mélyponton van, egyedül az üzleti világ nem a legrosszabb hangulatot mutatja. Az eredményt a GKI a kormánykoalíció felbomlásával hozza összefüggésbe.

Az üzleti szféra éppen három éve, 2005. tavaszán volt a legpesszimistább, most ezt közelítette meg. Az iparban a kedvezőtlenre fordult nemzetközi konjunktúra, az uniós gazdaságok növekedésének lassulása okoz aggodalmat, a belföldön érdekelt ágazatokban pedig ismét felerősödött a borúlátás. Érdekes módon a foglalkoztatási szándék viszont javult.

Az építőipar jövőbe vetett érzéseit az enyhén erősödő optimizmus jellemezte az elmúlt hónapokban, nyilván nem függetlenül azoktól az elemzésektől, amelyek szerint az ágazat tavaly év végére elérte a mélypontot, s attól a kormányzati kommunikációtól, hogy a következő időszakban 1500 milliárd forintnyi uniós támogatású megrendelések következnek. A GKI áprilisi bizalmi indexe ennek ellenére romlást mutat márciushoz képest.

Ugyancsak megtört a kereskedelem tavasszal enyhülő pesszimizmusa - amiatt, hogy idén már nem csökkennek a reálkeresetek -, és a szolgáltató szektorban is romlott a várható üzletmenet és forgalom megítélése.

Az áremelkedés megítélése és annak szándéka vegyes képet mutat. Az iparban nőtt a tervezett drágítás, az építőiparban nem változott, a szolgáltató cégek körében pedig csökkent. A kereskedők másfél éve nem mért alacsony szintű áremelkedést várnak a következő negyedévben. A fogyasztók inflációs várakozása - az őket legkeményebben érintő folyamatos energia- és élelmiszerdrágulása miatt nem meglepően - emelkedett márciushoz képest. Az előző hónap óta a lakosság rosszabbnak ítéli meg saját pénzügyi helyzetét, rövid távú megtakarítási képességét és a várható munkanélküliséget is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!