Magyarország

2008.05.01. 16:22

MSZP: Fontosabb a társadalom bizalmának visszaszerzése, mint a parlamenti többség

<p>A munka, a tulajdon, a tudás és a normális egészségügy áll a szocialisták következő két évnyi programjának középpontjában - mondta a városligeti majálison az MSZP parlamenti frakcióvezetője.</p>

Lendvai Ildikó szerint a parlamenti többségnél is fontosabb, hogy visszaszerezzék a társadalom többségének bizalmát. Az MSZP választmányi elnöke arról beszélt, hogy 2 év alatt 5-8 ezer újabb távmunkában dolgozó juthat jobb megélhetéshez.

Az MSZP az elmúlt években azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy az emberek számára nem mindig tette világossá, hogy mely lépésekre miért van szükség - mondta csütörtökön a Városligetben az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó szerint részben az ő hibájuk az is, hogy sokan elveszítették hitüket egy jobb jövőben.

A frakcióvezető a feladatok közül kiemelte a "Segély helyett munka" programot, amelytől azt várják, hogy a mostani 4 milliónál többen dolgozzanak legálisan. Szükség van a szociális rendszer átalakítására is, hiszen a jelenlegi nem ösztönöz senkit munkára.

A felsőoktatás reformja lehetőséget nyújtana a tehetséges, de szegény fiataloknak arra, hogy állami segítséggel folytathassák tanulmányaikat. A tandíj eltörlését Lendvai Ildikó "rossz hírnek" nevezte, hiszen az így befolyó összegből az egyetemek és főiskolák maguk is támogatni tudták volna a rászoruló hallgatókat.

A szocialista politikus az új tulajdonosi programról elmondta, hogy ez egy újfajta tartalékképzést biztosítana a kevésbé tehetős polgároknak. Azok juthatnak tulajdonrészhez a még állami tulajdonban lévő vállalatokból, akik maguk is részt vettek azok felépítésében - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az egészségügyben kiszámítható változásokra van szükség, mert az átalakítások miatt az elmúlt években sok volt a bizonytalanság és a káosz. A szocialista politikus szerint ebben a szektorban is értelmes vitákra és párbeszédre van szükség a gyűlölködés és kirekesztés politikája helyett.

A távmunkáról beszélt a városligeti majálison a szocialisták választmányi elnöke. Simon Gábor elmondta: uniós támogatással két éven belül 5-8 ezer embert szeretnének ennek segítségével munkához juttatni. Elsősorban a fogyatékkal élők helyzetét javíthatja az új távmunka-program, amelyhez a kormány néhány hete nyújtott 600 millió forint támogatást. Simon Gábor szerint ez ugyan nem oldja meg valamennyi munkanélküliek helyzetét, de komoly előrelépést jelenthet. A politikus emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió többi országában sem elsősorban hagyományos munkahelyek száma nőtt az elmúlt években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!