Magyarország

2008.05.01. 18:15

Látogatható a kibővített egri pincerendszer

<p>Eger - Kibővítve megnyitották az egri Bazilika alatti pincerendszert csütörtökön. Egyelőre kisebb tárlatot nézhetnek meg a látogatók, de a tervek szerint múzeumot rendeznek majd be, amely a középkori Eger életébe enged bepillantást.</p>

A város alatt közel 150 km-nyi pincerendszer húzódik, nagy része nem látogatható. Ahhoz, hogy a most megnyitott három kilométeres szakaszon elkészüljön a múzeum, legalább hétszáz millió forintra lenne szükség.

Titokzatos, fordított lépcsősor, amely a felszínre vezet. Ilyen különleges látnivaló is van az egri pincerendszerben. Ez a szakasz a 17. században az egyház borospincéje volt. Évente dézsmaként 13 millió liter bort szedtek be, amelyet aztán értékesítettek, a befolyt pénzből működtették az egri püspökséget, iskolákat, óvodákat, szeretetotthonokat, árvaházakat, mondta el a Független Hírügynökségnek Pietze Nándor, idegenforgalmi referens.

A pincerendszert az államosítás után már egyáltalán nem használták. A hetvenes években megerősítették, nemrég pedig egy részét megnyitották. A pallókon mostantól minden zegzugát be lehet járni. Azt, hogy Eger alatt közel 150 kilométeres pincerendszer húzódik, sokan még a helyiek közül sem tudják.

A különböző tárgyak mellett régi épületdíszeket lehet itt látni. A pincerendszer nagy része azonban üres. Egy múzeum berendezéséhez legalább 700 millió forintra lenne szükség.
Egy olyan életszerű bemutatótermet képzeltek el ide, amelynek segítségével meg lehetne ismerni a középkori Egert. Például csuhába öltözött múzeumi alkalmazott fogadná a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!