Magyarország

2008.05.22. 06:52

Álláshalmozó miniszterek

<p>Nem veszik túl komolyan a rájuk vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat a tavaszi kormányátalakítás alkalmával kinevezett új miniszterek, 4 tárcavezetőből 3 ugyanis még az eskütétel után is tevékenykedik a gazdasági életben.</p>

Három új miniszter is álláshalmozó, a tárcavezetés mellett nagy cégek igazgatóságában is dolgoznak – a Blikk értesülései szerint.

A hatályos cégbejegyzés szerint Molnár Károly (64) innovációért és kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter 2002-től a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának az elnöke. Megbízását kinevezése előtt két héttel, az idén április 15-én hosszabbították meg 2011. május 31-ig.

Emellett Molnár 2004-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, s 2006-tól a Magyar Rektori Konferencia elnöke is. A minisztersége összeférhetetlen az igazgatósági és a konferenciaelnöki beosztásával, azonban továbbra is oktathat.

– A miniszter úrnak a kinevezéstől számítva 30 napja van arra, hogy lemondjon a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatósági elnökségéről, illetve a rektori konferencia vezetéséről, ez ügyben már megtette a szükséges lépéseket – közölték Molnár Károly titkárságán.

Rajta kívül a hatályos cégadatbázis szerint Gyenesei István (60) önkormányzati miniszter és Szabó Pál (61) közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter is rendelkezik a tárcavezetői pozícióval összeférhetetlen gazdasági tisztséggel. Gyenesei István a budapesti székhelyű Siótour Zrt. igazgatósági tagja 2004. augusztus 2-ától 2009. május 31-ig. Az idegenforgalommal és kereskedelemmel foglalkozó cégnek Balatonalmádi Gamásza-pusztán van a fióktelepe, az itteni kempingben folytatják fő tevékenységüket.

Gyenesei István tegnap közölte: január 1-jétől már lemondott az igazgatósági elnöki tisztségéről, ám a cégnyilvántartásban tegnap még szerepelt, mint az igazgatóság tagja. Az önkormányzati miniszter azt is tudatta, hogy 2007-ben tiszteletdíj nélkül látta el feladatát a Siótourban, s előtte havi bruttó 10 ezret kapott.

A harmadik „összeférhetetlen” miniszter a Magyar Postától az újonnan létrehozott Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumba átigazolt Szabó Pál, aki 2006. november 11-től 2008. május 31-ig a MÁV Zrt. igazgatóságának a tagja. A tárca sajtóosztálya kérdésünkre közölte: Szabó Pál az összeférhetetlenség elkerülése érdekében 2008. május 5-i hatállyal írásban lemondott a MÁV Zrt. igazgatósági tagságáról. Az e minőségben felvett díjazásáról később ígértek tájékoztatást.

Forrás: Blikk

 

  • Tomcatet jogerősen megbüntették
  • Három hét a várakozási idő a kórházakban
  • Elhunyt Raksányi Gellért Elhunyt Raksányi Gellért 2008.05.21.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!