Magyarország

2008.05.29. 18:10

Lehet tilosban traffipaxolni?

<p>Nem vonatkoznak a traffipaxoló rendőrségi autókra a KRESZ szabályai. Ezt mondta az RTL Híradónak az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese.</p>

Ezzel szemben a jelenlegi jogszabályok kimondják: csak a megkülönböztető jelzést használó autók szeghetik meg intézkedés közben a közlekedési szabályokat. 2007-ben 671 rendőr ellen indult közlekedési szabálysértés miatt eljárás.

Jámbor István, az ORFK alezredese szerint a traffipaxozók nem követtek el szabálysértést, mert rájuk nem vonatkoznak a KRESZ szabályai.

"Az a fajta tevékenység, amikor sebességmérést végzünk, és az ehhez szükséges eszközt egy járműben helyezzük el, és maga a mérési tevékenység, ami ott egy helyben történik, az nem tartozik a KRESZ hatálya alá” – mondta Jámbor István, az ORFK alezredese.

Erre viszont Magyarországon nincs jogszabály. Ugyanis a törvények szerint a KRESZ-t csak kivételes esetekben szeghetik meg a rendőrök.

"Nincs olyan jogszabály, ami alapján a KRESZ-t ők figyelmen kívül hagyhatnák. Csak két esetben lehet figyelmen kívül hagyni. Amikor figyelmeztető jelzést, vagy megkülönböztető jelzést használ egy jármű" - mondta Tóth István, közlekedési ügyvéd.

A rendőrségen belül is vita van arról, hogy vonatkozik-e a KRESZ a traffipaxos autókra vagy sem.

Tavaly összesen 671 rendőr ellen indítottak közlekedési szabály megsértése miatt eljárást.

Forrás: RTL Hírek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!