Magyarország

2008.05.13. 19:22

Engedély nélkül vonult fel a Magyar Gárda

<p>Rendőrségi és önkormányzati engedély nélkül tartott felvonulást a Csongrád megyei Apátfalván a Magyar Gárda kedden délután.</p>

A településen több mint 20 gárdatag, 40 szimpatizáns és 20 ellentüntető vonult fel. A spontán demonstrációt egy helyi képviselő szervezte, de nem történt rendbontás, így a rendőrség nem oszlatta fel a csoportot - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Magyar Gárda azért vonult fel a településen, mert az egyik óvoda dolgozóját megütötte egy roma szülő. Az eset még múlt csütörtökön történt. Egy öt éves kisgyerek azzal ment haza, hogy őt az új óvónéni megpofozta, mert a délutáni alvás közben nem aludt. A szülők ezen felháborodtak. Az anya összetalálkozott az utcán a dajkával és megverte. A könyebb sérüléseket szenvedett óvónő orvoshoz ment, látleletet vetetett és feljelentést tett a rendőrségen.

Úgy tudjuk, az óvodában csupán annyi történt, hogy a dajka csendre utasította a gyerekeket, de nem ütött meg senkit.

Varga Péter a település polgármestere elmondta, az önkormányzat vizsgálatot indított az ügyben. A polgármester közölte, a településen soha nem volt jellemző a kirekesztés sem etnikai, sem más szempontok alapján. Apátfalván évszázadok óta békességben élnek együtt a többségi és a kisebbségi társadalom tagjai - mondta Varga Péter.

A Magyar Gárda miután felvonult az óvoda előtt, egy szöveget olvasott fel, amelyben azt mondták, hogy nem az egész cigánysággal van bajuk, csak az erőszakoskodókkal és ez ellen szeretnének fellépni.

  • Magyar Gárda koszorúzott Kaposváron - az MSZP tiltakozik
  • Megközelítőleg 600 új taggal bővült a Magyar Gárda
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!