Magyarország

2008.05.13. 15:30

Eltűnt, keresték, holtan találták meg a horgászt Szabolcsveresmartnál

<p>Szabolcsveresmart - A katasztrófavédelmi szakemberek kedd hajnali 5 óra előtt néhány perccel kapták a riasztást, miszerint Szabolcsveresmartnál egy horgász vízbe esett. A helyszínre érkeztek, azonnal a keresésére indultak.</p>

A Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesületbúvárai megint jó helyen kutattak. Amint arról korábban már hasonló sajnálatos tragédiák kapcsán volt szó, a KMSE búvárai egészen gyorsan találják meg a vízben eltűnt tetemeket.

A legutóbbi kutatásról dr. Papp István mondta el: Vincelllér Tibiék alig pár órával az érkezés után megtalálták a szerencsétlenül járt embert. Ennek kapcsán egy fontos információt szeretnék kiemelni – folytatta a világszerte népszerű gyermekorvos – aki egy több ezer forintos horgászfelszerelésre pénzt áldoz, az nagyon szeretheti ezt a sportot, de jó lenne, ha nagyon szeretné saját életét, és egy pár száz forintos mentőmellényre is áldozna. Nagyon valószínű, hogy ez a horgász beevezett a vízre, ott valamiért kidurrant a csónakja, és a dermesztően hideg (kb. 16 Celsius fokos) vízben nem tudott a partig jutni. Ha lett volna rajta mellény, akkor nem süllyed el, lehet, hogy nagyon lehűl, de a kiáltozására még tudott volna valaki segítséget hozni, és most köztünk lenne. A közelgő strand szezon szinte minden évben megköveteli a maga áldozatát, de ez nem törvényszerű, minimális figyelemmel, és védekezéssel elkerülhetően ezek a tragédiák.


Reggel negyed kilenckor érkezett a hír, megtalálták az eltűnt személy holttestét.

Kedden hajnalban egy horgász gumicsónakjával elmerült a szabolcsveresmarti halastóban. Parton maradt társai megpróbálták kimenteni, de nem sikerült.

A szerencsétlenül járt 33 éves kékcsei lakos holttestét délelőtt találták meg a kutatást végző szakemberek. Az ügy körülményeit a Kisvárdai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Előzzük meg a vízibaleseteket!

A nyári melegben aligha találni kellemesebb felüdülést a hűsítő hullámok között való fürdőzésnél. A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez a felelőtlen és meggondolatlan viselkedés következtében veszélyessé is válhat.
Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – rendkívül gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb módon történő hasznos eltöltésére. A nyaralásukat a vízparton eltölteni szándékozóknak azonban számolniuk kell az előre nem látható veszélyhelyzetekkel, a vizek és az időjárás szeszélyeivel is.
A vízbefulladások, víziközlekedési balesetek zöme a május 1-jétől szeptember 30-ig tartó fürdési idényben történik. A vízbefulladások számaránya nagymértékben függ az időjárási viszonyoktól. Kánikulai melegben az emberek tömegesen keresik fel a szabad vizeket felüdülés céljából, ekkor a vízbefulladások száma is emelkedő tendenciát mutat.
Az elmúlt évben 207 fő fulladt a szabad vizekbe. A Dunában 66, a Tiszában 19, míg a Balatonban 17 személy vesztette életét. Annak érdekében, hogy pihenésük, nyaralásuk gondtalanul végződjön, kérjük, szívleljék meg tanácsainkat és tartsák be a szabad vizeken való tartózkodás alapvető szabályait. Természetes fürdővízben fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott lehet, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá.
Tilos fürdeni: hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén; egészségre ártalmas vizekben; a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;ahol azt tiltó tábla jelzi.

Kapcsolódó cikkek:

Speciális mentők versenye

A szervezők között Dányi Béla pv. alezredes, és Plangár István pv. alezredes mellett korábban a világ több pontján, mentéseknél beavatkozott ismert személyek, Pavelcze László, Vincellér Tibor, dr. Papp István kaptak helyet, az V. Speciális Mentőegyesületek versenyén, amit a megyei katasztrófavédelem támogat. 

Speciális vetélkedő a megyeszékhelyen

Kutyaugatástól volt hangos Kőlaposon az akadálypálya. Az I. Rendhagyó Mentőkutyás Verseny volt a három napos vetélkedés első napi programja.

Holtan találták a tiszalúci horgászt Tiszadobon

Vasárnap Tiszadob közelében találták meg a folyóban annak a 40 éves tiszalúci férfinak a holttestét, akit azóta nem láttak, hogy május 1-én horgászni indult a holtágra.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!