Magyarország

2008.05.05. 06:42

Börtönbe jut, aki a tételeket idő előtt felbontja

<p>A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel hétfőn délelőtt megkezdődnek a tavaszi érettségi vizsgák, a mostani matúraszezonban várhatóan 125 546 diák ad számot tudásáról.</p>

A tételek biztonsága érdekében az ellenőrzési folyamatba egy pluszlépést épített be a szaktárca. Idén némileg módosul a menetrend: a négynapos, hosszú hétvége miatt nem a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődik az érettségi, ezt későbbi időpontban teszik le a diákok.

Bár a végzős diákok száma csökken, közülük várhatóan 85-86 ezer diák szerez majd érettségi bizonyítványt, az összes érettségiző száma mégis nő, az előrehozott, szintemelő, kiegészítő, pótló, javító vizsgák miatt. A végzős diákok számának csökkenése elsősorban annak tulajdonítható, hogy több mint tízezer diák a nyelvi előkészítő évfolyamok 2004 szeptemberi bevezetésekor ilyen típusú (öt éves) középiskolai képzésbe került, ezért ők korosztályuknál egy évvel később, azaz csak jövőre tesznek rendes érettségi vizsgát.

Az idén is rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett készültek a tételek. A tapasztalatok alapján az érettségi feladatsorok tartalmi és formai ellenőrzésének egyébként is többlépcsős folyamatába a leggyakoribb tárgyak esetében még egy ellenőrzési fázist iktatott be a minisztérium. Idén is minden szinten, minden tárgyból több, egymással egyenértékű feladatsor készült, melyek közül sorsolással választanak.

A tételsorok csomagolása és tárolása idején 24 órás őrség garantálja a biztonságot. A tételek szállítása plombált csomagterű gépjárműveken történik, a gépkocsivezető mellett legalább még egy kísérővel. A vizsgatételek a lehető legkésőbbi időpontban, a vizsganap reggelén kerülnek ki az iskolákba, addig őrzésük az illetékes körzetközponti jegyzők feladata. A tételeket tartalmazó biztonsági tasakok a vizsgák előtt harminc perccel bonthatók fel, s erről jegyzőkönyv készül.

A tételeket a tantestület három tagjából álló bizottság előtt kell felbontani. Jegyzőkönyv készült, illetve készül a nyomtatási folyamatokról és a selejtekről is. A tételek idő előtti felbontása, továbbítása, terjesztése bűncselekmény, amely minimális esetben is egyéves szabadságvesztéssel büntethető. Azért, hogy a korábbi érettségi idején történtekhez hasonlóak ne fordulhassanak elő, a tételeken a szolgálati titok felirat nagy betűkkel szerepel, s a feladatlapok formailag teljesítik a titokvédelmi követelményeket.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!