Magyarország

2008.05.20. 18:24

A sertésszám csökken, a hús ára növekszik

<p>Nyíregyháza - Már a napokban megkezdődik a sertéshús drágulása a hazai boltokban, és hamarosan a késztermékek ára is növekszik. Az ok a hazai sertésállomány drasztikus csökkenése. <dia width="900" height="700" alt="A sertésszám csökken, a hús ára növekszik 2008.05.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_sert_ssz_m_cs_kken__a_h_s__ra_n_vekszik_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A sertésszám csökken, a hús ára növekszik 2008.05.20." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/recent/hus-sertes-csirke-aremeles-dragulas.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:20: Húsdarálóban a magyar állattartók

Drágul a sertéshús, és ez az egyszerű tény összetett gazdasági és piaci folyamatok következménye. Az elmúlt év aszálya visszavetette a növénytermesztést, emiatt a sertéstartók csak a szemestakarmányért 70-100 százalékkal fizettek többet. Leegyszerűsítve: 2006-ban 26-30 forintért kaptak meg egy kilogramm kukoricát, 2007-ben 55 forintért.

– Hasonlóképpen drágult a többi (pédául a fehérjehordozó) takarmány ára és a termelés egyéb költsége is, de a felvásárlási árban mindez nem jelent meg.
Míg az élősertés kilogrammjának előállítási költsége 290-320 forintról 380 forintig emelkedett, az év első három hónapjában 290 forint körül mozgott a felvásárlási átlagár – érzékelteti a súlyos mínuszokat rejtő különbséget Varga Balázs, a Mada-Hús Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég nyírmadai vágóhídján évi 50 ezer sertést vágnak, emellett 1200 kocás sertéstelepet is visznek Vásárosnaményban. Itt tehát minden apróság, minden forintnyi változás húsbavágó lehet...

Begyűrűző áremelés

Mint elmondta: a sertéstartás nehézségei és következményei Nyugat-Európában is jelentkeztek, ott is emelkedett az ár, s az elmúlt hetekben begyűrűzve hazánkba is 330 forintra növelte a felvásárlási árakat – ám ez sem tükrözi még a termelés valós költségeit. Az állatállomány országosan tovább csökkent, a tavalyi 3,5-3,8 millióról 3,1-3,3 millióra, s leginkább a kisüzemi tartók csődölnek be véglegesen.

Visszük, hozzuk a sertést

– A mi vágóhídi kapacitásunk legfeljebb piackövetésre alkalmas, hazánkban a bevásárlóközpontok diktálják az árakat – jegyzi meg Varga Balázs, utalva arra is, hogy Magyarországon holland, szlovák és lengyel sertés okoz állandósuló árversenyt, miként a szomszédos országokban is. A sertésállomány csökkenésével jelenleg megtorpant a behozatal, egyben erőteljesebb lett a magyar kivitel Romániába és Horvátországba, így a sertéshús ára itthon értelemszerűen emelkedik – de ami fájó a vásárlónak, az a hazai önellátás alapjának megóvását jelentheti.

14:45: Csirke vagy sertés?

 - Mostanában az olcsóbb csirkehúst keresik, elsősorban a farhát a sláger, de még ezt is sokallják – mondta Sebők Attila, az egyik Búza téri húsbolt eladója. – Többen válogatnak, de tapasztalatom szerint a húst máshol sem kapják meg olcsóbban.

A másik baj az, hogy a korábbi forgalomnak csak háromnegyede a mostani – . A hűtőpultban egymáson fekszenek a csirkecombok, ma még nem sok fogyott belőle, ám a tapasztalatok mást mutatnak: a baromfit kedvezőbb ára miatt még mindig jobban kedveljük és szívesebben vesszük, mint a sertést.

– Ha emelkedik a csirkehús ára, elképzelhető, hogy több sertéshúst tudunk eladni, még akkor is, ha utóbbiért is többet kell majd fizetni. Át fog állni a fogyasztás, mert a disznót jobban fel lehet használni sütésre, kiadósabb és nem utolsó sorban laktatóbb, mint szárnyas társa. Mivel beszállítók folyamatosan emelik az árakat, a kereskedők választhattak, hogy havonként, vagy egy összegben terheljük rá a különbözetet az emelkedő energiaárak és szállítási költségek miatt egyre drágább húsra.

– Nyilvánvaló, hogy havonta húsz–harminc forint nem nagy differencia, de emelnünk kell, mert így az árversenyben alulmaradnánk, ráadásul a többletköltségeket nekünk is ugyanúgy ki kell fizetni – fűzte hozzá Attila.

13:15: Húsba vágó kérdések

Napokon belül többet kell majd fizetni a sertéshúsért a hazai boltokban. A friss húsok várhatóan 20 százalékkal drágulnak majd, a készítmények pedig 10-15-tel, igaz utóbbiak csak nyártól. A piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint mivel az alapanyagárak az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek, az áremelés létkérdéssé vált az iparágban.

A hazai piac második legnagyobb szereplőjének számító Debrecen-Hús csoport elnök-tulajdonosa pedig azt mondta a lapnak, hogy az árnövekedés érdekében már megkezdték a tárgyalásokat a kereskedőkkel. Közben ágazati szakértők egyöntetűen húshiányt prognosztizálnak a következő időszakban, mivel a sertésállomány drasztikusan csökken az országban. A biztonságos hazai ellátást ugyanakkor ez a hiány várhatóan nem veszélyezteti

12:55: Az alapanyagárak az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek, miközben a cégek tavaly óta lényegében nem tudták drágábbá tenni a termékeiket. Az alapanyagárak a friss húsoknál 90, a készítményeknél 70 százalékban határozzák meg az önköltséget.

Kapcsolódó cikkek:

  • Lélektani határ felé tart a csirkehús ára
    A kiélezett verseny miatt sokan hagynak fel a baromfitenyésztéssel. A termelésvisszafogás miatti relatív hiány következtében meglóduló sertés tőkehús árakkal ugyanis együtt mozog a baromfié is.   
  • Mi lesz itt? Csirkeárrobbanás?
    Felszáll magasra a baromfi? Mármint: az ára. A Baromfi Terméktanács szerint félő, hogy igen. Megkérdeztük a hentest, az FVM-et, olvasóinkat. Ők hogy gondolják?
  • „Baromfivész”? Megy fel a csirke? Hová? Meddig?
    A Baromfi Terméktanács „baromfivészt” kiált: mint az egyik internetes hírportál írja, szerintük nyárra akár mésfélszeresére is nőhet kormányzati segítség nélkül a baromfi ára.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!