Magyarország

2008.04.01. 19:31

Óvatosan a betelefonálós tévés játékokkal!

<p>Továbbra is sok a probléma a televíziók betelefonálós játékaival. A többnyire egyszerű feladványokkal és nagy nyerési eséllyel kecsegtető műsorok emeltdíjas telefonjai miatt nem ritkán több ezer forintos számlát kapnak a gyanútlan nézők.</p>

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal a közelmúltban kötelezettségvállalásra kérte a műsorkészítőket.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) tapasztalatai szerint hiába a sok figyelmeztetés, még mindig sokan pórul járnak az úgynevezett betelefonálós műsorokkal. Alapvetően nem a játékkal van probléma, hanem azzal, ha valaki túl sokat próbálkozik a telefonálással.

A műsorvezetők általában azt sugallják, hogy még egyáltalán senki sem jelentkezett jó megoldással az általában rendkívül egyszerű feladványokra, és sürgetik a nézőket, hogy a nyereményeket ne hagyják ki, hanem hívják őket. A fogyasztók azonban gyakran foglalt jelzést kapnak, ezért azt hiszik, hogy nem sikerült a kapcsolat.

Ez azonban megtévesztés is lehet, mert az emeltdíjas számla ilyenkor is ketyeghet - mondta a Független Hírügynökségnek Fischer Gábor, az OFE infokommunikációs szakértője.

A fogyasztóvédők óvatosságra intik az embereket. Legyen gyanús, ha nagyon egyszerű kérdésekért cserébe túlságosan komoly jutalommal kecsegtetik őket! Nagyon kevesen vannak, akik valóban a legmagasabb nyereményeket viszik el, általában csak kisebb összegeket lehet nyerni, ráadásul ezeket is közjegyző nélkül.

A legfőbb jó tanács, hogyha valaki mégis ilyen játékban akar részt venni, akkor csak egyszer próbálkozzon, ne pedig sokszor, hiszen az emeltdíjas hívások ára az ő számláján fog megjelenni - tette hozzá a szakértő.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a közelmúltban versenyfelügyeleti eljárást folytatott az ügyben, mely az interaktív televíziós játékkészítők és -szervezők kötelezettségvállalásával zárult. Ebben a többi között szerepel, hogy a képernyőn "minden nehézség nélkül olvasható betűnagysággal" tájékoztatják a nézőket a hívás bruttó díjáról, és arról, hogy a betelefonálás nem feltétlenül eredményez nyerést.

Nem adnak továbbá a műsor során, illetve a telefonban olyan tájékoztatást, hogy újrahívás esetén a telefonáló biztosan adásba kerül. A vállalás kiterjed arra is, hogy az ilyen műsort sugárzó tévécsatornák honlapjukon és a teletexten is közzéteszik a játék lényegét, a lehetséges szabályokat és a bruttó hívásdíjat, amit a játékba kerüléstől függetlenül, hívásonként kell megfizetni.

Az OFE a fenti eredményeket jelentős előrelépésnek tartja, ám úgy tapasztalja, hogy ezzel nem szűnt meg minden probléma a betelefonálós játékokkal kapcsolatban. Egyrészt a tartalomszolgáltatók igen kevés információt tesznek közzé a képernyőn, másrészt a telefonálók számára többnyire még mindig nem egyértelmű, hogy a foglaltként érzékelt jelek árát minden alkalommal kiszámlázzák.

  • Látvány és küzdelem a jégen Látvány és küzdelem a jégen 2008.04.01.
  • Tisztázatlan támadás Nyíregyházán Tisztázatlan támadás Nyíregyházán 2007.08.24.
  •  Maddie McCann, az eltűnt kislány Madeline McCann 2008.04.01
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!