Magyarország

2008.04.18. 12:34

Támadások Gyurcsány Ferenc ellen?

<p>Budapest - Nem kommentálják az egyik internetes&#160; oldal információit, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az elmúlt másfél évben ötször is megtámadták. <DIA width="900" height="700" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyurcs_ny_Ferenc_2008_04_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyurcsány Ferenc 2008.04.01." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Sem a kormányszóvivő, sem a Köztársasági Őrezred nem kommentálja a - mások mellett - Tarjányi Péter rendőrségi szakértő nevével fémjelzett zoom.hu internetes oldal információit, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az elmúlt másfél évben ötször is megtámadták és ezek az esetek titokban maradtak.

A Független Hírügynökség információi szerint megtörténtek az incidensek, ám nem teljesen úgy, ahogyan a hírportál arról beszámol.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Független Hírügynökségnek a hírrel kapcsolatban annyit mondott, hogy a miniszterelnök biztonsági ügyeiről nem nyilatkoznak.

Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred megbízott parancsnoka szintén nem kommentálta a híreket. Azt mondta, hogy nyilvánvalóan nem akarják megakadályozni az ilyen esetekről szóló írásokat, ám "szakmai értékeléssel legitimálni sem szeretnénk azokat a találgatásokat, amelyek valós, vagy hamis információkon, de mindenképpen hiányos információkon alapulnak".

Leszögezte, hogy a világ egyetlen biztonsági szolgálatának sem szokása, hogy a hivatalban lévő védett vezetőkkel kapcsolatos aktuális biztonsági intézkedéseket a nyilvánosság előtt tárgyalja ki. Egyrészt az információk többségében szolgálati-, vagy államtitkot képeznek, másrészt pedig a szakmai érdekeket sem szolgálják.

A zoom.hu információi szerint az első támadás 2006. szeptemberében történt: a kormányfő Tihanyban látogatta meg egy ismerősét, majd a villából kilépve egy ötfős, botokkal felfegyverkezett csoport állta el az útját. A testőrök csak úgy tudták elriasztani őket, hogy egyikük elővette a fegyverét.

A Független Hírügynökség azonban úgy tudja, hogy a miniszterelnök feleségével a kormányzati vendégházban töltötte a hétvégét, majd a kormányfő futni indult és többen felismerték. Amikor visszaérkezett a vendégházhoz, akkor várták ott tüntetők, árpádsávos zászló volt náluk, ám bot nem.

A zoom.hu szerint a második incidens néhány hónappal később - 2007. április elején - történt a Puskin moziban: Gyurcsány Ferencet meglátva, tüntetők a közeli íjászboltban akartak felfegyverkezni, ám mire visszaértek az épülethez, a kormányfő már nem volt ott.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a miniszterelnök feleségével ment a moziba, mivel azonban korábban érkeztek, így elmentek sétálni a Gerlóczy utcába. Ott azonban néhány, a Magyarok Háza felől érkező ember felismerte. Később spontán demonstráció alakult ki, így az őrezred tanácsára a kormányfő és felesége még a film befejezése előtt elhagyta a mozit.

Az internetes oldal ír még a tavalyi Holokauszt emléknapról is, ahol Gyurcsány Ferencet - információik szerint - tojással, szendvicsekkel és üdítős dobozokkal dobálták meg, amikor az ellentüntetőkhöz lépett. Végül ki kellett menekíteni. Úgy tudjuk azonban, hogy egyáltalán nem volt szó semmilyen kimenekítésről, Gyurcsány Ferenc nem ment oda az ellendemonstrálókhoz, de néhány őrt valóban sikerült eltalálniuk a dobálózóknak.

A zoom.hu két olyan esetről is ír, amikor a miniszterelnöki konvoj volt a célpont mindkétszer a Margit hídon. Az útvonal elvileg mindig titkos. Először - december 19-én - tojászápor fogadta az autót, később viszont egy ökölnyi kő repült neki a kísérő kocsi ablakának és a testőr meg is sérült. Úgy tudjuk, hogy december 19-én nem történt semmilyen atrocitás, de két nappal korábban az egészségbiztosítási törvény első elfogadásakor több más autó mellett a kormányfő egyik autóját is eltalálták egy tojással a törvény elfogadása ellen tiltakozók. A másik esetnél valóban eltalálták a kísérő autót, ám nem tört be az üveg és nem is sérült meg senki.

A zoom.hu szerint a tihanyi esetnél a miniszterelnök az őt védő testőröknek megtiltotta, hogy jelentést tegyenek. A Független Hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy ilyen nem történt. Négy esetben írásos jelentés is készült, egy esetben csak szóbeli tájékoztatás volt, de az illetékes rendőri vezetők mindig megkapták a megfelelő tájékoztatást.

Kardos Imre szintén azt mondta, hogy nem lehet az őrezrednél olyan rendkívüli esemény, amit a beosztottak nem jelentenek a parancsnokaiknak.

További cikkek:

  • Gyurcsányt egyre kevésbé kedvelik
  • Párton kívüli miniszterek is jöhetnek
  • Kóka beszólt, Gyurcsány elviharzott  
  • Videó Gyurcsány Ferenc vágyairól
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!