Magyarország

2008.04.11. 15:18

Őrizetben a MÁV biztosító elnöke

<p>A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy biztosító egyesület vezetője és több társa ellen, és három személyt őrizetbe vett - tudatták a vámosok közleményben pénteken.</p>

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből derült ki, hogy a MÁV Általános Biztosító Egyesületéről van szó. A PSZÁF ugyanis a vámosoktól kapott tájékoztatás alapján azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV ÁBE-nél, és három felügyeleti biztost küldött ki a céghez.

A Független Hírügynökség információja szerint az egyik őrizetbe vett személy Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója.

A vámszervek rendelkezésére álló adatok alapján több különböző úton végrehajtott átutalással közel 1 milliárd forintot vontak ki az ügy gyanúsítottainak közreműködésével a biztosító egyesületből magánszemélyek bankszámláira, majd azzal sajátjukként rendelkeztek. A nyomozó hatóság az érintett magánszemélyek bankszámláinak zárolására soron kívül intézkedett.

Ez az adat megegyezik a PSZÁF múlt pénteki határozatában olvasható adattal, amely szerint egymilliárd forint hiányzik a MÁV ÁBE pénztárából. Ezért e hét keddjétől megtiltotta új kötelező gépjármű felelősség biztosítás kötését. A társaságnak valamivel több, mint 100 ezer ügyfele van, a probléma azonban az összes autóst érintheti. Ha ugyanis tovább romlik a biztosító pénzügyi helyzete, akkor azokat a károkat sem tudja majd kifizetni, amiket jelenlegi ügyfelei okoztak.

A PSZÁF egy hete elrendelte azt is, hogy hozzá kell látni a kgfb-állomány más biztosítóhoz történúő átadása előkészítéséhez, hogy ha április végéig nem tudják rendezni a hiányosságokat, az autósok biztosításaival ne legyenek problémák.

A három felügyeleti biztos átveszi a biztosító elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak jogait és kötelezettségeit, de gondoskodnak az előző határozat végrehajtásáról is - mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!