Magyarország

2008.04.20. 15:24

MSZP: Törvényes az önkormányzatok titkosszolgálati védelme

<p>&#160;tisztességes önkormányzatok érdekeit szolgálja, ráadásul törvényes is az a kormányhatározat, amely lehetővé teszi, hogy a titkosszolgálatok bírói engedély nélkül ellenőrizzék az önkormányzatok nagy részét - mondta vasárnap a Független Hírügynökségnek Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke.</p>

Demeter Ervin a Fidesz szakpolitikusa korábban törvénytelennek, szakszerűtlennek és tisztességtelennek nevezte a határozatot.

A nemzetbiztonsági törvény teszi lehetővé, hogy kormányhatározattal döntsenek egy-egy objektum védelméről - mondta Tóth Károly. A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a Horn-kormány idején, 1998-ban meghozott törvényt az Orbán-kormány idején is alkalmazták, sőt külön gyakorlati útmutatást is készítettek a titkosszolgálatoknak. Hozzátette: a mostani kormányhatározat pusztán a megfigyelhető önkormányzatok körét bővíti a megyei jogú városokkal.

Tóth Károly cáfolta, hogy az önkormányzatokat nem tájékoztatják az intézkedésekről, hiszen ahhoz az ő együttműködésükre is szükség van. A törvény ugyanakkor nem teszi kötelezővé, hogy a nemzetbiztonsági bizottságot ezekről tájékoztassák. A Fidesz vezette kormány idején sem volt ilyenre példa - tette hozzá Tóth Károly, aki 1998 és 2002 között is tagja volt a bizottságnak.

A kormányhatározatra azért volt szükség, mert az egyre sokasodó uniós pályázatból egyre több támogatás érkezik az önkormányzatokhoz. A tisztességes helyhatóságoknak érdeke, hogy ezekkel ne lehessen visszaélni.

Szilvásy György titokminiszter pénteken - a Fidesz nyomására - feloldotta a kormányhatározat titkosságát, így hétfőn nyílt ülésen hangzik el az ellenzéki párt interpellációja az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!