Magyarország

2008.04.28. 06:13

Mint disznó a jégen...

<p>Szép csendesen januárban életbe lépett egy rendelet, melyet elolvasva (vagy csak hallva róla) a mezőgazdasági termelők egy bizonyos körét bizony kiverte a hideg veríték. <STRONG>Petneházi Attila jegyzete.</STRONG></p>

Józan paraszti ésszel ugyanis fel nem foghatják, hogy kik és milyen apropóból kívánnak egy kőház és az ő kerti fóliájuk között szoros párhuzamot vonni. Márpedig rendeletileg kimondatott, hogy a száz négyzetmétert meghaladó állandó fóliasátor is ingatlannak számít, ezért engedélyköteles.

Pontosabban be kell jelenteni, ám ha az építmény valamely feltételnek nem felel meg, akkor a tulajdonosa hosszas procedúra elé néz. Szerencsétlen gazdák azóta rohangásznak fűhöz-fához, baráthoz meg hivatalossághoz, de a reakció ugyanaz; szélesre tárt karok, hozzá tanácstalan hümmögés, vagy legfeljebb őszinte együttérzés: hát ez komám/uram tényleg hülyeség...

Az inkriminált jogszabály állítólag Európaszerte párját ritkítja, mondhatni, korunk magyar narancsa ez a néhány paragrafus.

Más uniós tagállamban ugyanis még csak hasonló sem létezik. Egyébként érdekes, hogy ezzel egyidejűleg az Európai Unió elképzelésének megfelelően az agrártárca nálunk is külön pályázati forrásokkal ösztönzi a fóliás termesztést.

De vissza a bürokratákhoz; őszintén szólva nincs abban semmi életszerű, hogy egy szimpla fóliasátor felállításához vagy fenntartásához esetenként ugyanolyan kanosszát járassanak a jámbor magyar emberrel, mintha az illető legalábbis álmai otthonát kívánná tető alá hozni.

Arra viszont jó lehet az efféle jogászkodás, hogy azokkal is abbahagyassa a fóliázást, akik mind a mai napig (ahogy tanult kollégám szokta volt mondani) „küzdöttek, mint disznó a jégen”.

Petneházi Attila
E-mail: [email protected]

  • Fóliások: hát ez őrület!
  • Megadóztatnák a nyakkendőviselést is
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!