Magyarország

2008.04.14. 11:19

Megkezdődött a móri ügy tárgyalása

<p>Budapest - A móri ügy új vádlottja azt mondja, hogy sem Kaiser Edét, sem pedig Hajdú Lászlót nem ismeri, szerinte a két férfinek nincs köze a 2002-es vérengzéshez.</p>

12,10: Mór: Hajdú biztosan nem volt ott a mészárlásnál
Biztosan nem volt ott a móri Erste Bankban Hajdú László, akit korábban egyebek mellett a 2002-es rablógyilkosságban való részvétellel vádoltak. Az ügyész a hétfői tárgyaláson a bizonyítási eljárás eredményei - és a móri ügy új vádlottjának vallomásának - hatására megváltoztatta a Hajdú László elleni vádakat. Az ügyész fegyházbüntetést kért Hajdúra a többi vádpont miatt, melyekben társtettesként emberölési kísérlet, okirat hamisítás, lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés szerepel. Ítélet május közepén lesz.


11.03: Az ügyész megváltoztatta a vádakat

Megváltoztatta az ügyész a móri mészárlásban vádlottként szerepelő Hajdú László elleni vádakat hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A hivatalos megfogalmazás szerint nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés helyett, nyereségvágyból társtettesként elkövetett emberölés kísérletével és más bűncselekményekkel vádolják - és már nem a móri ügyben. Megállapították ugyanis, hogy nem ő követte el a mészárlást a Fejér megyei város bankfiókjában 2002-ben. A hétfői tárgyalási napon ugyanis tanúként megjelent a bíróságon a móri ügy új vádlottja, aki azt vallotta, hogy nem ismeri sem Hajdú Lászlót, sem pedig Kaiser Edét, szerinte a két férfinek nincs köze a vérengzéshez. Kaisert egyébként már jogerősen elítélték a móriügy miatt. Egészen mostanáig két vádirat volt a móriügyben. Az egyikben Hajdú Lászlót, a másikban egy 2007-ben elfogott férfit vádoltak a rablógyilkosságokkal.


09.33: A móri ügy új vádlottja azt mondja, hogy sem Kaiser Edét, sem pedig Hajdú Lászlót nem ismeri, szerinte a két férfinek nincs köze a 2002-es vérengzéshez. Ezt W. Róbert mondta a móri rablógyilkossággal korábban szintén megvádolt Hajdú László hétfői tárgyalásán. A móri ügy egyik ügyvédje korábban éppen erre a tanúvallomásra számított, véleménye szerint ugyanis ezzel tisztázódhat, hogy Hajdú László nem vett részt a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablásban.

A vádlott és egyben tanú azt is elmondta, hogy soha nem beszélt egyikükkel sem és valószínűleg társa sem, aki azóta már öngyilkosságot követett el a börtönben. Hajdú László tárgyalása komoly biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg hétfőn reggel kilenc órakor a Fővárosi Bíróságon.

Hajdú Lászlót és a tanúként érkező, ám mégis ugyanezzel vádolt férfit állig felfegyverkezett kommandósok kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron kísérték.

 

Háttér

Hajdú Lászlót 2005. végén vádolta meg az ügyészség azzal, hogy több embert meggyilkolt hat évvel ezelőtt a móribankfiókban. Feltételezett társát, Kaiser Edét pedig jogerősen már el is ítélték. Tavaly azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda elfogott két újabb férfit és már azt állították, az újonnan elfogott páros hajtotta végre a mészárlást. Hajdú László ellen viszont még mindig tart a bíróság eljárás, a perében az ügyészség tanúként idézte be az új vádlottat.

Dezső Antal, a móri ügyben egyszer már elítélt Kaiser Edének az ügyvédje a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a tárgyaláson várhatóan az fog kiderülni, hogy az újonnan elfogott páros, illetve Hajdú és Kaiser nem ismerték egymást. Az már bizonyított, hogy a később elfogott két férfi járt Móron a bankrablás idején és ha nincs összefüggés köztük és a korábbi vádlottak között, akkor ez kizárja, hogy Hajdú és Kaiser részt vett volna a mészárlásban.

Az Erste Bank móri fiókját majdnem hat évvel ezelőtt - 2002. májusában - támadták meg fegyveresek. Nyolc embert megöltek, a pénzintézetből 7,3 millió forintot vittek el. Elsőként a rendőrök KaiserEdét és Hajdú Lászlót fogták el: Kaisert azóta már el is ítélték jogerősen, ő jelenleg is börtönben van, Hajdú ügyében pedig tart a bírósági eljárás. 2007. februárjában azonban fordulat állt be, a nyomozók két újabb férfit is elfogtak és meggyanúsítottak a bankrablással. Egyikük azóta öngyilkos lett, társa ellen pedig a napokban emeltek vádat előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

Tehát jelenleg a móri ügyben két különféle vádirat van különböző vádlottakkal. A hétfői tárgyaláson akár tisztázódhat, hogy nem az elsőként megvádolt Hajdú László végzett az emberekkel Móron.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!