Magyarország

2008.04.10. 10:25

Meghalt a szabolcsveresmarti matuzsálem

<p>Norwalk - A New York melletti Norwalkban 113 éves korában szerdán elhunyt Elizabeth Stefan, aki 1895-ben Szabolcsveresmarton született; Molnár Erzsébet néven jegyezték be az anyakönyvbe. Egy hónap múlva, május 14-én lépett volna a 114. életévébe.</p>

Itthon is korrekorder lett volna; mostani lakóhelyén pontosan rögzítették: ő volt az Amerikai Egyesült Államok 5. legidősebb polgára, egyben Connecticut állam legidősebb lakója.

Az idős asszony történetéről 2005-ben szinte véletlenül értesültem. Családi látogatásra Amerikába készültem, és átnéztem onnan keltezett korábbi írásaimat. Köztük volt a Molnár Eleonóráról – a századik születésnapjára készülő, az Újvilágot többször megjárt Leni néniről – szóló, a Kelet-Magyarországban 1999-ben megjelent cikk, s abban egy mondat: gyakran felhívja telefonon 104 éves nővérét, hogy megbeszéljék a legfrissebb történéseket.

Ha élne – éppen idén lenne 110 éves. De vajon él-e? – a kérdés kézenfekvő volt, a hír pedig örömteli: a nővér, Erzsi néni jó egészségnek örvendett. Ismerősök, rokonok segítettek Sóstóhegytől Tuzséron és Budapesten át Norwalkig, mire kikerekedett az újabb történet.

110 évesen

Hat gyerek élt a szabolcsveresmartiMolnár-családban: Emma, Erzsébet, Mari, Eleonóra, József és Géza. A legidősebb lány, alig tizennyolc évesen úgy döntött, elég a szegénységből, szerencsét próbál Amerikában. Őt követte három húga, elsőként 1912-ben Erzsébet. A két fiú nem vállalkozott a hosszú útra.Természetesen magyar emberhez ment férjhez, Stefán Andráshoz. Három gyermekük született.

Erzsi néni friss elmével, egészségben, bár gyöngülő látással és hallással érte meg 2005-ben a 110. születésnapját; a helyi újság, a The Hour csaknem egy egész oldalon sorjázta történetét.

Mint ilyenkor szokás, sokan megkérdezték: mi a hosszú élet titka? Erzsi néni történetéből az derült ki, titok nincs. Soha nem dohányzott, szeszes italt nem ivott, zsíros ételt nem evett. Viszont keményen dolgozott, és a sors nem bánt vele kesztyűs kézzel. Első gyermeke hét éves volt, amikor autóbalesetben elvesztette, férjét már több, mint négy évtizede nélkülözte a család.

Erzsi néni 63 évesen lett nyugdíjas. Egy ideig még dolgozgatott a ház körül, majd eladta. Lányához akart költözni Floridába, aztán mégis fia házának emeleti lakrészét foglalta el – ez is a hetvenes években volt már. Akkoriban járt utoljára itthon. Már régen csak az emlékeinek élt. Születésnapjain fia, lánya, unokái, dédunokái köszöntötték.

- Marik Sándor -

Kapcsolódó cikkek:

">Nézze meg a videót a 106 éves George Francis-ről

Meghalt a legidősebb japán

113 éves korában meghalt a legidősebb japán - közölte az asszonyt ápoló idősek otthonának egyik illetékese szombaton Nangokuban.

Házasodik a legidősebb brit jegyespár

Még idén meg akarja tartani a lakodalmat Nagy-Britannia legidősebb jegyespárja. A 93 éves James Mason és a vasárnap 85-dik születésnapját már vőlegényével ünnepelt Peggy Clark mindössze hat hete találkozott először.

Meghalt a világ feltehetően legidősebb embere

Bár rekorderként hivatalosan soha nem ismerték el, feltehetően a világ legidősebb embere halt meg 116 éves korában a napokban Ukrajnában.

120 évesnek mondja magát egy izraeli asszony

Az állítja magáról egy izraeli arab asszony, hogy 120 évvel ezelőtt született. Márpedig ha ez igaz, akkor ő a legidősebb élő ember a világon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!