Magyarország

2008.04.21. 21:26

Léderer: "Bízom Kuncze Gábor bölcsességében"

<p>"Bízom Kuncze Gábor bölcsességében és abban, hogy ragaszkodni fog tavaly bejelentett visszavonulásához" - mondta az SZDSZ ifjúsági szervezetőnek vezetője a Független Hírügynökségnek.</p>

Léderer András ezt annak kapcsán mondta, hogy egyre több vezető SZDSZ-es politikus, köztük a jelenlegi elnök, Kóka János is aláírta azt az ívet, amely Kuncze Gábort hívná vissza ismét a pártelnöki székbe. Az Új Generáció elnöke szerint az SZDSZ-nek, személyi és tartalmi megújulásra van szüksége.

"Bár Kuncze Gábor valóban meghatározó szerepet töltött be az SZDSZ-ben, 2007 májusában lezárult egy korszak, az ő döntésének köszönhetően" - mondta Léderer András. A fiatal liberális politikus szerint az SZDSZ nem üzenheti azt a választóknak, hogy több mint tíz év alatt képtelen volt kitermelni olyan politikusokat, akik alkalmasak a párt vezetésére.

"Liberális pártban egység nem személyek, hanem elvek és célok mentén szokott szerveződni" - mondta a politikus annak kapcsán, hogy Kóka János, pártelnök néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy ha vállalja, kész támogatni Kuncze Gábort az elnökválasztáson, most ugyanis szerinte mindennél nagyobb szükség van Kuncze "egységteremtő személyiségére".

"Nem lehet célunk egy öt százalék környékén mozgó párt létrehozása" - mondta Léderer András, aki szerint Kuncze Gábor képes volt 5 százalékon stabilizálni a pártot, de az SZDSZ soha nem tudott megerősödni alatta. "Az SZDSZ-nek személyi, tartalmi megújulásra van szüksége" - tette hozzá.

Léderer András - mint mondta - meglepőnek tartja, hogy Kóka János éretlennek tartja magát az elnöki tisztségre. Ezt annak kapcsán mondta, hogy az SZDSZ elnök is aláírta a Come Back Kuncze névvel indított felhívást. Az akciót egyébként Konrád György egyik televíziós interjúja után indította el Magyar Bálint. Konrád György amellett, hogy támogatná Kuncze Gábor ismételt elnökké választását, arról is beszélt, hogy Kóka Jánost és Fodor Gábort is tehetséges embernek tartja, de egyik sem érett politikus szerinte és mindkettőről még "10 év tanulóiskolát várna el."

A Kuncze Gábor visszahívását szorgalmazó ívet hétfő délutánig 267 SZDSZ tag és 134 szimpatizáns írta alá. Kuncze korábban úgy nyilatkozott, nem tervezi a visszatérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!