Magyarország

2008.04.10. 21:47

Újlipótvárosi demonstráció - Gyurcsány személyes jelenlétet kér

<p>Gyurcsány Ferenc arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket hirdetőket - áll abban a levélben, amit a kormányfő csütörtökön küldött a pártelnököknek.</p>

Az MSZP elnöke ezzel arra a megmozdulásra hívja a politikusokat, amit az SZDSZ budapesti elnöke jelentett be péntekre egy újlipótvárosi jegyiroda elé, mert kiderült, hogy szélsőjobboldali demonstrálók ismét készülnek az iroda elé vonulni.

Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke levelében kifejti: szélsőjobboldali radikálisok nemrégiben felgyújtottak egy üzletet, arra hivatkozva, hogy az "magyarellenes". Az ilyen és ehhez hasonló támadások a 20-30-as évek Magyarországát idézik, azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát - írja a miniszterelnök.

Minden szabadságszerető ember hálás lehet azoknak a civileknek, akik legutóbb felemelték szavukat az újfasiszták ellen, mert ezzel nemcsak néhány embert védtek meg, hanem a demokrácia mellett is hitet tettek. Hétfőn a demokraták voltak többen, de a szélsőjobboldali szervezetek péntekre újabb erődemonstrációt, "nemzeti seregszemlét" szerveznek - áll a levélben.

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy az újfasiszta eszméket valló és nyíltan hirdető csoportok megerősödése és radikalizálódása nem fenyegetés, hanem valós veszély. Meggyőződésem, hogy minden demokratikus erőnek egyöntetűen ki kell állnia a demokrácia, a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. A tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb - zárja levelét a miniszterelnök.

Sólyom László is elmegy a jegyirodába
Az államfő is felkeresi pénteken az újlipótvárosi jegyirodát - értesült a Független Hírügynökség. Sólyom László a helyszínen tájékozódik a kialakult helyzetről. Az üzlethez szervezett demonstrációt péntek délutánra a Tomcat néven ismert blogger, akinek felhívásához egyebek mellett a Jobbik, a Magyar Gárda és a kuruc.info is csatlakozott.
Az MDF elnöke nem vesz részt a pénteki demonstráción
A Magyar Demokrata Fórum elnöke nem vesz részt az SZDSZ budapesti elnöke által szervezett pénteki gyűlésen, ahová a miniszterelnök is hívta a parlamenti pártok elnökeit. Az MDF közleménye szerint Gyurcsány Ferencnek a tüntetők szervezése helyett a rendfenntartók megszervezésével kellene foglalkoznia.

További cikkek:

  • Az SZDSZ több politikusa csatlakozik
    Külföldi tartózkodása miatt Kóka János,az SZDSZ elnöke nem vesz részt pénteken az Újlipótvárosba szervezett szélsőséges tüntetés kapcsán rendezett ellendemonstráción. De a szabad demokarták több politikusa is ott lesz.
  • A szervező a köztársasági elnököt és a házelnököt is hívja a pénteki demonstrációra
    Sólyom László köztársasági elnöknek, Szili Katalin házelnöknek, valamint a parlamenti pártok elnökeinek, frakcióvezetőinek és a fővárosi frakcióvezetőknek is elküldte levelét csütörtökön az SZDSZ budapesti elnöke, amelyben arra kéri a közjogi méltóságokat és a politikusokat, hogy vegyenek részt a pénteki gyűlésen az újlipótvárosi jegyiroda előtt.
  • A legjobb politikus bakik   
  • A randalírozás nem alkotmányos jog
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!