Magyarország

2008.04.23. 10:09

Hamisított olasz olívaolaj: megérkezett a hivatalos értesítés

<p>Megérkezett a hivatalos értesítés az olaszországi olívaolaj hamisításról az Európai Unió Gyors Riasztási Rendszerén (RASFF) keresztül a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz (MÉBiH).</p>

A tájékoztatás szerint a hamisított olajat Svájcban és Németországban is értékesítették, magyar szál eddig nem merült fel az ügyben. A vizsgálatok tovább tartanak. Az olasz hatóságok közlésén alapuló tájékoztatás a hamis olajok márkaneveit is tartalmazza.

Az uniós tájékoztatás szerint, amit szerdára a MÉBIH is megkapott, eddig 60 ember lehet érintett a hamisításban, 39 embert hétfőn már le is tartóztattak. A hamisított olajat nemzetközi piacokon is értékesítették. Eddig Svájcban és Németországban találtak belőle, Azt még mindig nem tudni, Magyarországra jutott-e a hamis olívaolajból. Az ügyben további vizsgálatok lesznek - tájékoztatott szerdán a MÉBIH.

Az olasz hatóságok a hamis olívaolajok márkaneveit is közreadták. Ezek az: "Olio Extravergine Di Oliva Puglia", az "Antiche Tradizioni", a "Spremuta D oro", a "L Uliveto. Antiche Tradizioni", az "AZ. Agricola Perchinunno", a "L Ulvieto", a "Le Gocce D Oro", a "Spremuta D Oro", a"Coop. Agricola Lattore" a "Casale Santa Maria", az "Azienda Agricola Rossignuolo Alessandro", "Il Frantoio", és "Il Nobile" nevű termékek.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Olaszországban nagyszabású élelmiszerhamisítást lepleztek le a hatóságok. A bűnözők olcsó étolajat adtak el a magas minőségű és értékű extra szűz olívaolaj helyett. Mindezt hamis dokumentumokkal és címkékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!