Magyarország

2008.04.27. 21:29

Gyurcsány Ferenc: jelentős kormányátalakítás következik

<p>2006 óta most először alakítják át jelentősen a kormányt, az eddigi változtatások csak kiigazítások voltak - mondta a miniszterelnök vasárnap este az ATV Pont 7 című műsorában.</p>

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: az újonnan felkért miniszterek többsége nem az MSZP-frakcióból és nem a szocialista párthoz kötődő világból fog jönni, hanem kívülről.
Konkrét neveket azonban nem említett, és a minisztériumi struktúra átalakításáról sem mondott pontos részleteket a kormányfő.

A minisztériumi struktúraátalakítás kapcsán a miniszterelnök elárulta, hogy átalakítják a fejlesztéspolitikai területeket a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok távozása után.
A műsorvezető folyamatosan sorolta a hírportálok és a Független Hírügynökség értesüléseit az átalakítással kapcsolatban, ezekre Gyurcsány Ferenc szűkszavúan, részben kitérően reagált.

Egy önálló infrastrukturális minisztérium létrehozásáról például azt mondta, hogy "valami hasonló lesz", és "jó irányú keresgetésnek" nevezte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdaságpolitikai Minisztériumról szóló értesülést is.

"Nem venne mérget arra", hogy Lamperth Mónika visszatér az önkormányzatokhoz, Szekeres Imrével pedig nem beszélt arról, hogy legyen szociális miniszter, de arról sem tárgyalt vele, hogy távozna a honvédelmi tárca éléről.

Arról, hogy bizonyos tárcáknál visszaállítanák a 2 államtitkáros modellt, a kormányfő azt mondta: ez nem jelenti azt, hogy ismét lesznek politikai és közigazgatási államtitkárok.

Valóban gondolkodnak azon, hogy egyes minisztereknek több helyettese legye, de cserében ezért más tárcáknál kevesebb államtitkár lenne.
Emellett minden minisztériumban az egyik szakállamtitkárt főtitkári teendők ellátásával is megbíznák, anélkül, hogy visszaállítanák a közigazgatási államtitkári posztot.

A személyi kérdések kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy az új miniszterek többsége nem az MSZP-től és környezetétől, hanem "kívülről" érkezik majd. Minden posztnál több jelölt közül is választhatott, bár eközben várt arra is, hogyan dönt végül hivatalosan az SZDSZ a koalícióból való kilépésről.

Gyurcsány Ferenc példaként említette az egészségügyi miniszteri posztot, amelyre - a környezete szerint - 4 alkalmas jelölt volt, akik minden bizonnyal igent is mondtak volna a felkérésre.
A miniszterelnök elmondása szerint még vasárnap is "egyik lábáról a másikra állt", majd döntött, de nem árulta el, ki viszi tovább az egészségügyi tárcát.

A 2010-ig tartó második szakasz a párbeszéd-kormányzás időszaka lesz, határozottabb irányba tesznek reformlépéseket, de nyugodtabban, több párbeszéddel - ígérte.

A műsorban Gyurcsány Ferenc szavaiból kiderült: valószínűleg nem kezdeményez személyéről bizalmi szavazást, úgy, ahogy azt Dávid Ibolya MDF-elnök javasolta vasárnap.
A kormányfő szerint a következő időszakban sok lehetőség lesz a parlamentben arra, hogy kiderüljön, milyen támogatottsága van a kisebbségi kormánynak, és ezt látni fogja Dávid Ibolya is.

A miniszterelnök a műsorban azt mondta: később bármikor nyitottak lesznek arra, hogy az SZDSZ-szel koalícióról és kormányzati programról tárgyaljanak. Most nem is készülnek olyan átalakításra, amely később kifejezetten megnehezítené az SZDSZ-szel való tárgyalást, ugyanakkor olyan üzenetet sem akartak küldeni a liberálisoknak, hogy ideiglenes jelleggel kezdenek kormányozni - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!