Magyarország

2008.04.27. 15:12

Díjazták a legjobb riportereket

<p>Nyíregyháza - Két magyar és egy kínai tévéstáb végzett a legjobb háromban a nyíregyházi Riporterek Kupáján. <dia width="900" height="700" alt="Díjazták a legjobb riportereket 2008.04.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/D_jazt_k_a_legjobb_riportereket_2008_04_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Díjazták a legjobb riportereket 2008.04.27." /></a></dia></p>

Tartalmas hétvégén után vannak túl a világ minden tájáról Nyíregyházára összesereglett operatőrök és riporterek. Míg pénteken és szombaton még javában a forgatásé és a vágásé volt a főszerep, addig vasárnap már az ünnepélyes díjátadó okozott izgalmat. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen a 26 csapat bőségesen termelt kisfilmekből: 35 pályamunka közül 30 felelt meg a szakmai kritériumoknak. A három legjobbon kívül hét csapat kapott különdíjat, köztük volt például a bolgár, a horvát és az osztrák televízió forgatócsoportja is. Az elismeréseken kívül a jelenlévők az emlékezés virágait is elhelyzeték annál az emlékműnél, amelyet a munkájuk közben elhunyt újságírók emlékére állítottak.

Verseny és találkozó

Az ünnepélyes koszórúzás után szakmai konferencia vette kezdetét Zhang Changming, a kínai CCTV alelnöke, Alan Williams az ABU igazgatója és Jonathan Stoneman, a BBC World igazgatójának közreműködésével, majd a különdíjak kiosztására került sor. Több külföldi stáb vihette haza a súlyos mikrofont, így többek között a horvát televízió munkatársai a Korzó bemutatásáról, az osztrák ORF a Kállay-gyűjteményről, a bolgárok pedig a Botanikus kert és az Állatparkról készített filmért kaptak díjat. A nyíregyházi stáb is jutalomban részesült, az Echo TV tudósítói – Rendes Sándor és Pongó Béla – az Integrált Városfejlesztési Stratégiáról készítettek két perces, nyertes filmet.

Taroltak a magyarok a legjobbak között, hiszen – megelőzve a kínai televíziót – a Magyar Televízió debreceni tudósítói szintén a Kállay-gyűjteményről forgatott filmje a második lett, a Duna Televízió stábja pedig az első helyet szerezte meg. Gellért Alpár és Csomós István filmjét – amely Nyíregyházi Főiskolán zajló pilótaképzésről szólt – értékelte a legjobbnak a szakmai zsűri.

Varró Zsolt

 

Zsűrizik a riportereket Nyíregyházán
A végkifejlethez érkezett a Riporterek Kupája: már csak néhány óra, és a zsűri elkezdi a kisfilmek értékelését.

Riporterek Nyíregyházán
11 témában 25 televíziós csapat kezdi el a munkát a kamerával és a mikrofonnal.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!