Magyarország

2008.04.10. 18:19

A szervező a köztársasági elnököt és a házelnököt is hívja a pénteki demonstrációra

<p>Sólyom László köztársasági elnöknek, Szili Katalin házelnöknek, valamint a parlamenti pártok elnökeinek, frakcióvezetőinek és a fővárosi frakcióvezetőknek is elküldte levelét csütörtökön az SZDSZ budapesti elnöke, amelyben arra kéri a közjogi méltóságokat és a politikusokat, hogy vegyenek részt a pénteki gyűlésen az újlipótvárosi jegyiroda előtt.</p>

Szabadai Viktor, aki magánemberként jelentette be a demonstrációt, azt írja: a szélsőségesek újabb erődemonstráció szervezésébe kezdtek, ezért meg kell mutatni, hogy az emberi szabadságjogokat tiszteletben tartók vannak többségben.

A liberális politikus úgy fogalmaz: a rendőrség hétfői határozott fellépése és az újlipótvárosi békés ellentüntetők sem riasztották vissza a szélsőségeseket attól, hogy újabb, minden korábbinál jelentősebb erődemonstráció szervezésébe kezdjenek.

Szabadai Viktor ezért jelentett be ellendemonstrációt péntek délutánra, a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre. Az SZDSZ budapesti elnöke levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a megmozdulás pártsemleges. Szerinte meg kell mutatni, hogy a békeszerető, az emberi szabadságjogokat tiszteletben tartó, a kisebbségekkel szembeni diszkriminációt és erőszakos fellépést elítélők vannak többségben.

A politikus ezért arra kéri Sólyom László köztársasági elnököt, Szili Katalin házelnököt, valamint a parlamenti pártok elnökeit, frakcióvezetőit és a fővárosi frakcióvezetőket, hogy vegyenek részt a demokrácia és az emberi jogok védelmében meghirdetett gyűlésen.

Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke csütörtökön maga is levélben fordult a parlamenti pártok elnökeihez, kérve őket, hogy vegyenek részt a megmozduláson, ahol a miniszterelnök ott lesz.

Gyurcsány Ferenc, illetve Szabadai Viktor felhívásával kapcsolatban a Fidesz pénteken délelőtt ismerteti álláspontját sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!