Magyarország

2008.03.23. 17:20

Öt év alatt 40 százalékkal lassult a belváros forgalma

<p>Budapest - Az autók számának drasztikus növekedése miatt öt év alatt 40 százalékkal lassult az autók átlagsebessége Budapesten a Nagykörúton - olvasható a BKV közleményében.</p>

A közlekedési társaság számításai szerint autóval a Nagykörúton belül átlagosan 13 km/órás sebességgel lehet haladni, míg a tömegközlekedési járművek átlagsebessége 15 km/óra. A BKV közleménye ismét megállapítja, hogy a tömegközlekedés nemcsak olcsóbb és gyorsabb a belvárosban, de sokkal kevésbé károsítja a környezetet is a személygépkocsi forgalomnál.

A BKV szerint járműveik mindössze hat százalékban felelnek a fővárosi légszennyezettségért, míg a személyautók 60 százalékban, a tehergépjárművek 34 százalékban tehetnek a környezetszennyezésről.

A közlekedési társaság közleményében azt írja, hogy az általa üzemeltetett 10 közlekedési ág közül csak egy károsítja a Budapest levegőjét, ez pedig a busz. Igaz az utasok legnagyobb része, 41,3 százaléka ezt a közlekedési eszközt veszi igénybe, míg 26,4 százalék villamossal, 22 százalék metróval utazik, 10,3 százalékuk pedig a többi közlekedési ágat veszi igénybe.

Az autózás egyébként nemcsak azoknak jelent költségeket, akik így utaznak. A budapesti közlekedés ténylegesen megfizetett, úgynevezett externális költsége 532 milliárd forint - írja a közlemény. Ebbe egyebek mellett a környezeti károk, illetve a balesetekben másoknak okozott károk tartoznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!