Magyarország

2008.03.16. 22:11

Szarvas Józsefé a Kaszás Attila-díj

<p>Budapest - Jótékonysági és díjátadó gálaesttel emlékeztek a Nemzeti Színházban vasárnap este Kaszás Attilára.</p>

A tavaly márciusban elhunyt színművész emlékére idén alapított Kaszás Attila-díjat a Nemzeti Színház művésze Szarvas József kapta meg először. Különdíjban László Sándor, az Újvidéki Színház művésze részesült. Az est teljes bevételét Kaszás Attila családjának ajánlotta fel a színház.

Kaszás Attila vasárnap töltötte volna be 48-ik életévét. A jótékonysági esten barátai és pályatársai közösen emlékeztek a tavaly március 23-án elhunyt színművészre. Mások mellett, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, a Ghymes Együttes, Ákos, Béres Ilona, Kern András, Malek Andrea, Nagy Ervin, Nagy-Kálózy Eszter, Pápai Erika és Szarvas József is színpadra lépett.

A gálaesten első alkalommal adták át a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és a Mozaik Művészegyesület alapította. A nettó ötszázezer forinttal járó emlékdíjat minden évben egy olyan színművésznek ítélik majd oda, aki kiemelkedő művészi teljesítménye mellett a társulaton belül fontos közösségépítő szerepet vállal.

A díjat a pályatársak szavazatai alapján kaphatja meg egy magyarországi, vagy határon túli magyar kőszínház színésze.

A pályatársak szavazatai alapján ebben az évben a Nemzeti Színház művésze Szarvas József kapta a Kaszás Attila-díjat. Az idén ötvenéves Jászai Mari-díjas színművész egyik legemlékezetesebb színpadi alakítása az Ember tragédiájában Ádám megformálása Szikora János rendezésében. Szarvas József az elmúlt húsz évben több mint harminc filmben játszott. Jelenleg hét darabban is láthatja a közönség a Nemzeti Színház színpadán.

A díjjal kapcsolatban a Mozaik Művészegyesület elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a Kaszás Attiláról elnevezett szakmai elismeréssel "ennek a hatalmas szívű embernek" a mentalitását szeretnék életben tartani. Szűcs Gábor hozzátette, reméli, hogy az évek során ez a díj egy erőteljes szakmai elismeréssé válik, ugyanis nem különböző kuratóriumok ítélik oda, hanem a színészkollégák.

Arra a kérdésre, hogy hányan szavaztak a magyarországi illetve határontúli társulatok művészei közül, a Mozaik Művészegyesület elnöke elmondta: összesen 25 társulat művészei adták le voksaikat. A konkrét számokat ugyanakkor nem szeretnék publikussá tenni.

Az esten különdíjat is átadtak a legtöbb szavazatot kapott határontúli színművésznek. Az elismerésben László Sándor, az Újvidéki Színház művésze részesült. A 100 ezer forintos különdíjat a Magyar Hírlap ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!