Magyarország

2008.03.01. 19:59

Országszerte 1000 riasztás a tűzoltóknál, 140 kilométeres széllökés Budapesten

<p>Budapest - Országszerte legalább ezerszer riasztották a tűzoltókat eddig a vihar és az után keletkezett károk miatt.</p>

Főként a Dunántúl északi részéről, illetve a középső országrészből érkeztek hívások. A főváros déli részén 140 kilométeres széllökést is mértek szombaton kora délután. 10 sérültről tudni eddig.
Szombaton kora estig legalább ezerszer hívták itthon a tűzoltókat a vihar miatt. A legtöbb hívás Győr-Moson-Sopron, Békés, Komárom-Esztergom, Fejér és Bács-Kiskun megyéből, valamint a fővárosból érkezett - mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, leomló kéményhez vagy kidőlt tűzfalhoz hívták őket.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a vihar miatt országszerte 10-en szenvedtek eddig könnyebb sérüléseket, öten közülük Budapesten.

Hét ember akkor sérült meg, amikor leszakadó ág vagy cserép esett rájuk, ketten pedig az M1-es autópályára zuhanó kamionban voltak Bábolnánál.

A sztrádát egyébként várhatóan szombat este adják vissza forgalomnak, addig a fővárosból Hegyeshalom irányába tartókat Komárom és Bábolna között az 1-es főútra terelik. Az M1-es autópályán Budapest felé zavartalan a forgalom.

A vihar szombaton kora délután söpört végig Győr-Moson-Sopron megyén, majd kettő óra előtt elérte a fővárost.

Budapesten a tűzoltók folyamatosan vonulnak a különféle káresetekhez. A belvárosi Síp utcában egy építés alatt álló épület teteje repült le, ez több autót megrongált. A XIX. kerületben az Europark bevásárlóközpont tetejét bontotta meg a vihar, ennek környékét körbekordonozták.

A legtöbb dolguk kidőlt fák, leszakadt faágak és megbontott tetők miatt akad a tűzoltóknak. A XI. kerületi Nándorfehérvári úton cserepek zuhantak le egy ház tetejéről, a közeli Bocskai út sarkán pedig egy jelzőlámpa dőlt ki. Több helyen a szél által kicsavart fák villanyvezetékre vagy parkoló autókra dőltek.

A III. kerületi Hímző utcában egy 15 méteres fa dőlt hat parkoló autóra, sérültekről innen nem érkezett hír.

Békéscsabán a főiskola kollégiumának tetejét szaggatta le a vihar szombaton kora este. A 300 négyzetméteres fém tetőszerkezetet teljesen leszakította a szél. Az épület környékén szerencsére senki sem volt, így személyi sérülés nem történt. Miskolcon egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, miután egy házfal a kocsijára dőlt.

Zala megyében 33 helyre vonultak ki a tűzoltók. Jellemzően kidőlt fák miatt érkeztek segélykérő hívások. Folyamatosan dolgoznak a keszthelyi, a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a lenti tűzoltók is. A vihar közben még két nádastüzet is oltaniuk kellett: Csömödérnél, illetve Nemesrádónál kapott lángra a határ.

Csaknem háromnegyed órán keresztül egyetlen gépet sem indított és fogadott a vihar miatt a Ferihegyi Repülőtér szombat délután. A szélben egy kisgép és több utashíd is megrongálódott a 110 kilométer/órás széllökések következtében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!