Magyarország

2008.03.14. 13:31

Kényszergyógykezelik a bírósági támadót Budapesten

<p>Budapest - Kényszergyógykezelésre küldte a bíróság csütörtökön azt a férfit, aki január elején a Pest Megyei Bíróság egyik tárgyalótermében egy vasszékkel támadt a bírónőre.</p>

A férfi elmeállapota miatt nem kerülhet előzetes letartóztatásba, ezért rendelte el a kényszergyógykezelést a nyomozási bíró.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a férfi még január elején egy polgári peres eljárásban minden átmenet nélkül egy vasvázas széket felragadva a tanácsot vezető bírónőre támadt. A bírónő mellett ülő férfi bíró a kezével védeni próbálta kolléganőjét, így a bírónőt nem a fején, hanem a vállán és a kezén találta el a szék. Az 51 éves támadó védője megpróbálta megvédeni a bíróság tagjait ügyfelétől, de őt is fejen ütötte a székkel. Az őrjöngő férfit végül az épület egyik őre fékezte meg. A bírónő szerint olyan gyorsan történtek az események, hogy a beépített riasztócsengőt sem volt ideje megnyomni. Az eljárásban a férfi alperes volt, és éppen a cselekvőképességét vizsgálták.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a férfi kényszergyógykezelését rendelte el a héten a bíróság. Előzetes letartóztatásba nem lehet venni elmeállapota miatt, de mivel fennáll a veszélye hasonló erőszakos cselekedetnek, elrendelték a kényszergyógykezelést. A közben leezajlott szakértői vizsgálatok megállapítása szerint a székkel okozott sérülések életveszélyt okozhattak volna, ezért az eljárás életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tart.

A nyomozás hamarosan lezárulhat, de valószínűleg nem lehet megbüntetni a férfit az elmeállapota miatt. Ezért nem kizárt, hogy a végső indítvány is kényszergyógykezelésről fog szólni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!