Magyarország

2008.03.20. 12:47

Gyurcsány: akár már májustól emelkedhetnek a nyugdíjak

<p>A jövő héten a kormány elé kerülhet az 1,1 százalékos, soron kívüli, januárig visszamenő nyugdíjemelésről szóló rendelet, így akár már májusban, de legkésőbb júniusban emelkedhetnek a nyugdíjszerű ellátások, illetve a nyugdíjakból számított egyéb szociális ellátások is - jelentette be az Idősügyi Tanács csütörtöki ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. <BR /></p>

A jegybank és az Unió tagországai után, szerdai ülésén a kormány is megemelte az inflációs előrejelzését 1,1 százalékkal. A kormánynak ugyanakkor a törvényi szabályozás értelmében évente egyszer felül kell vizsgálnia a nyugdíjak alakulását a gazdasági helyzet függvényében. A kormány ezt szeptemberben szokta megtenni és novemberben utalják visszamenőleg a magasabb nyugdíjakat.

A kormányfő csütörtökön két javaslatot terjesztett az Idősügyi Tanács elé: vagy megvárják a szeptembert a felülvizsgálattal, vagy pedig minél hamarabb odaadják a nyugdíjasoknak az 1,1 százalékos többletet. Az Idősügyi Tanács az utóbbi lehetőséget támogatta, így az érintett 2,7 millió ember már májusban megkaphatja januárig visszamenőleg az emelt juttatásokat.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: a kormányrendelet és a mostani emelés nem váltja ki a törvényi kötelezettséget, így szeptemberben újra felülvizsgálják a gazdaság helyzetét és a nyugdíjakat. A kormányfő leszögezte: amennyiben ősszel csak 0,1 százalékos emelést lesz indokolt, akkor azt jövő januárra halasztják.

A miniszterelnök szintén bejelenettte, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár felülvizsgálatát kéri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökétől. Ez pedig szintén befolyásolhatja a nyugdíjak későbbi alakulását, hiszen a fogyasztói kosár alapján számítják a nyugdíjas-inflációt, ami hatással van a nyugdíjak kiszámítására.

Soltész Miklós (Fidesz) sajtótájékoztatón reagált a hírre, ahol hangsúlyozta: a kormány hozzá nem értését bizonyítja, hogy alig negyedévvel a költségvetés elfogadása után máris 1,1 százalékkal kellett korrigálni a várható infláció mértékét. A Fidesz emellett kiváncsian várja, hogy a kormány betartja-e a törvényt és ősszel valóban megemeli-e ismét a nyugdíjakat.

Kapcsolódó cikkek:

  • Félmillióan nyugdíj nélkül?
  • Adóköteles lehet a nyugdíj
  • Nyugdíj-kiegészítős trükk
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!