Magyarország

2008.03.07. 06:19

A magyar nőknek alig jut idejük magukra

<p>A régió országaiban élő nőkhöz képest a magyar asszonyok több időt töltenek a gyermekeikkel és házastársukkal, mint munkával. A magyar hölgyek a szabadidejük jelentős részében házimunkát végeznek, és alig jut idejük arra, hogy sportoljanak, szórakozzanak vagy könyvet olvassanak.</p>

A magyar nők számára a család védelme, vagyis szeretteik biztonsága a legfontosabb érték, a megkérdezettek majdnem 90 százaléka válaszolta ezt a GFK Roper nemzetközi jelentés közvélemény-kutatásán. A hazai asszonyok számára a jókedv, a tisztesség, a béke és belső harmónia is sokkal fontosabb, mint a régió más országaiban élő társaiknak.

A magyar nõk és férfiak véleménye saját koruk és megjelenésük viszonyáról (az adatok százalékban kifejezve
férfi
Fiatalabbnak látszom a koromnál
27
34
Idõsebbnek látszom a koromnál
6
6
Nagyjából a koromnak megfelelõen nézek ki
60
57
Nem tudom megítélni
7
3
Forrás: GfK Roper Jelentés, 2007

A felmérés arra is rámutatott, hogy a magyar nőknek az önbecsülés kevésbé fontos: a saját értékeikbe vetett hitük csupán a kilencedik helyre szorult a fontossági listán. Ennél értékesebbnek tartják például az anyagi biztonságot, a hitelességet, a barátságot is, és utolsó helyre szorult a tízes listán az igazságosság.

A magyar nők nem lázadnak a hagyományos társadalmi nemi szerepek ellen. A megkérdezettek több mint háromnegyede véli úgy, hogy a férfi dolga a család anyagi biztonságának megteremtése, míg 71 százalékuk azt mondta, hogy elsősorban a nők feladata a háztartásról és a családról gondoskodni. Ezzel együtt a nők többsége szerint sok lemondással jár a család, a háziasszonyok nehezebben viselik a stresszt, és jobban fárasztja őket a napi rutin, mint a férfiakat.

A család ellátásán kívül a legtöbb nőnek alig jut ideje az aktív kikapcsolódásra. Szabadidejében tízből kilencen hetente legalább egyszer élelmiszervásárlással töltik az idejüket. Mindössze negyedük jár rendszeresen kirándulni vagy sétálni a parkban és ennél valamivel kevesebben érnek rá sportolni. Ha mégis akad egy kis szabadidejük, a többség zenét hallgat, újságot, magazint, illetve könyvet olvas. Tízből ketten jutnak el hetente legalább egyszer múzeumba vagy kiállításra, templomba, sportrendezvényekre, diszkóba, éjszakai klubokba vagy moziba, a többieknek viszont erre nagyon ritkán nyílik alkalmuk.

Bár a jelentés szerint a magyar nőknek alig jut idejük arra, hogy saját magukkal is foglalkozzanak, ötből három megkérdezett úgy érzi, korának megfelelően néz ki, egyharmaduk pedig úgy véli, hogy fiatalabbnak látszik a koránál. A hölgyek harmada ennek megfelelően semmit nem változtatna külsején. Azok, akik nem elégedettek magukkal, főként a csípőjükön alakíttatnának, ha tehetnék. A magyar nők nem az öregedéstől félnek elsősorban, hanem az idő múlásával felmerülő a súlyos betegségektől, a látásromlástól és az elhízástól.

A tíz legfontosabb érték a magyar és a régióban élõ nõk körében 1-7 skálán jelölve, ahol 1=egyáltalán nem fontos, 7=rendkívül fontos (az adatok az említések százalékában kifejezve)

Érték
CEE*
Magyarország
A család védelme: A szeretteimet biztonságban tudni
87,6
89,8
Jókedv: Jól érezni magam
54,6
86,6
Anyagi biztonság: Anyagi gondok nélkül élni
79,0
85,3
Tisztesség: Őszinteség, feddhetetlenség
71,4
83,3
Lelkiség: A békére és a belső harmóniára való törekvés
66,6
82,9
Büntetés: A bűnözők megbüntetése
61,6
82,2
Hitelesség: Igaz legyek magamnak
70,0
81,1
Barátság: Közeli segítő barátok
77,8
79,1
Önbecsülés: Hinni a saját értékeimben
70,9
78,2
Igazságosság: Az egyén jogainak védelme
75,6
76,5
*Csehország, Lengyelország, Magyarország és Oroszország együttesen
Forrás: GfK Roper Jelentés, 2007

További cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!