Magyarország

2008.03.10. 14:57

3000 köbméter fát döntött ki Emma a Pilisben

<p>Háromszor annyi kár érte a Pilisi Parkerdőt a március 1-i szélviharban, mint azt elsőre becsülték - derült ki a Pilisi Parkerdő Zrt. végleges kárfelméréséből.</p>

A pusztítás után még kevesebb, körülbelül 1000 köbméternyi károsodott fát találtak. Múlt hét közepén azonban a Pilis és Visegrádi-hegység nehezen megközelíthető helyein újabb károsodott részekre bukkantak az erdészek, vagyis a károkat az első alkalommal erősen alábecsülték.

Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: március 1-jén tíz perc alatt 3000 köbméter fát pusztított el az Emma nevű vihar a pilisi erdőkben. A 120-140 km-es szél összesen körülbelül 4000 fát tett tönkre. Néhányat gyökerestől tépett ki a szél, vagy egyszerűen derékba tört. Pár helyen több hektáros foltokban dőltek ki a fák, a budaörsi kopárokon például egy helyen több mint öthektárnyi fenyőerdő pusztult el. Ez az erdőrész körülbelül 20 év múlva lesz olyan, mint a vihar előtt volt.

Budapesten leginkább a II. kerületben pusztított növényeket a vihar: az erős szél egészséges fákat tört ketté. Visegrádon megrongálódott a sípálya felvonója, számos esőbeálló és erdei bútor is.

Az erdészek közvetlenül a vihar után megtisztították az erdei játszóterek, pihenőhelyek környékét a veszélyes, fennakadt fáktól. Az ágak, gallyak, törzsek feldolgozása és elszállítása azonban még hetekig tarthat. A kidőlt fák nagy részét csak tüzelőként lehet hasznosítani. Több hektárnyi erdőt újra kell ültetni, ezért több millió forintos többletköltségre számítanak a szakemberek, pontos összeget azonban még nem tudnak. Az újratelepítéseket és a kárelhárítást a Pilisi Parkerdő Zrt. saját kasszából fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!